Dopravný barometer TIMOCOM: Nemeckí dopravcovia prepravili v treťom štvrťroku 2019 menej zákaziek ako pred rokom

Zostupný trend sa napriek tomu zastavil - trh sa pohybuje okolo úrovne 94 percent predchádzajúceho roku

21.10.2019

Erkrath, 21.10.2019 – Nemecké dopravné firmy realizovali v treťom štvrťroku 2019 menej obchodov ako v minulom roku. Od júla do septembra klesol o 12 percent počet prepráv v nákladnej cestnej doprave v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku. Zostupný trend spôsobený konjunktúrou, ktorý bol zjavný do polovice roku v dopytoch po prepravných službách v prvom európskom systéme pre inteligentnú logistiku, sa však napriek tomu zastavil. Informuje o tom IT firma TIMOCOM v svojej analýze tretieho štvrťroku 2019 na základe údajov z dopravného barometra.

Zostupný trend prvého polroka 2019 sa zastavil, počet zákaziek sa stabilizoval. „Trh sa v súčasnosti pohybuje okolo úrovne 94 percent predchádzajúceho roku“, hovorí Tilman Fecke, obchodný analytik v TIMOCOM.

„V porovnaní s predchádzajúcim rokom dopyt po preprave v Nemecku slabne“, hovorí Tilman Fecke, obchodný analytik v TIMOCOM. Počet všetkých ponúk prepráv, ktoré boli zverejnené na burze nákladov od januára 2019, sa napriek tomu v priebehu roku stabilizoval. „Trh sa v súčasnosti pohybuje okolo úrovne 94 percent predchádzajúceho roku“, hovorí Fecke.

Výpadky úrody v dôsledku silných dažďov v Španielsku, rastúce skladové zásoby kvôli neistote spojenej s Brexitom vo Veľkej Británii

Pohľad na jednotlivé krajiny EU ponúka rôznorodý obrázok. V dôsledku intenzívnych dažďov v minulých týždňoch v Stredomorí a vo východnej Andalúzii došlo k masívnym výpadkom v zbere ovocia a zeleniny. To sa prejavilo v nákladnej cestnej doprave z tohto regiónu. „Značný nárast vývozu, ktorý španielski poľnohospodári zaznamenali ešte počas prvých dvoch štvrťrokov tohto roku, klesol“, sleduje Fecke. „K tomu sa pridáva politická blokáda, pretože Španielsko je stále ešte bez vlády. Táto neistota má na vývoz ten istý negatívny dopad.“ V dôsledku toho chýbajú na trhu vozidlá, ktoré smerujú späť do južnej Európy. „V porovnaní s tretím štvrťrokom 2018 preto sledujeme nárast ponúk prepráv - do Španielska o 14 percent a do Portugalska o 12 percent“, pokračuje Fecke.

Čo sa týka vývoja vo Veľkej Británii, odráža dopravný barometer TIMOCOM veľkú neistotu, ktorá panuje na európskych trhoch v súvislosti s diskusiou o Brexite. Zatiaľ čo sa počet ponúk prepráv z krajín EU do Veľkej Británie v prvých dvoch štvrťrokoch tohto roku prepadol o 56 percent, aktuálne pozorujeme opätovný nárast dopravy smerom na ostrovy. Fecke: „V treťom štvrťroku opäť sledujeme nárast skladových zásob, čo ukazuje, že sa firmy so zastúpeniami vo Veľkej Británii aktuálne pripravujú na nasledujúce mesiace.“

10 rokov dopravného barometra TIMOCOM

Pomocou dopravného barometra analyzuje IT firma TIMOCOM od roku 2009 vývoj ponuky a dopytu prepráv v inteligentných aplikáciách Prepravy a Voľné vozidlá, ktoré sú integrované v systéme pre inteligentnú logistiku. Viac ako 130.000 používateľov generuje denne až 750.000 medzinárodných ponúk prepráv a voľných vozidiel. Systém pomáha viac ako 43.000 zákazníkov TIMOCOM dosiahnuť svoje logistické ciele rýchlejšie, bezpečnejšie a jednoduchšie.