TIMOCOM: Spomalenie hospodárskeho rastu dopadá na dopravný priemysel

Znateľne zasiahnuté sú najmä štáty zamerané na export

22.07.2019

Erkrath, 22. júla 2019 – Nemecko, Francúzsko a štáty Beneluxu sú momentálne najviac postihnuté celosvetovým spomalením hospodárskeho rastu. Dokazujú to aktuálne čísla dopravného barometra TIMOCOM, ktorými táto IT firma každý štvrťrok dokumentuje vývoj ponuky a dopytu po doprave v najväčšej európskej burze nákladov.

„Protekcionistická hospodárska politika vlády USA brzdí svetový obchod, vďaka čomu opäť klesá objem exportu", hovorí obchodný analytik spoločnosti TIMOCOM, David Moog.

Počet ponúk prepráv zadaných na trh prostredníctvom TIMOCOM od začiatku apríla do konca júna 2019 klesol o 20 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. „Protekcionistická hospodárska politika vlády USA brzdí svetový obchod, vďaka čomu opäť klesá objem exportu. Štáty orientované na export ako Nemecko, Francúzsko a štáty Beneluxu sú týmto vývojom postihnuté najviac“, hovorí obchodný analytik spoločnosti TIMOCOM, David Moog.

V 2. štvrťroku 2019 bolo zverejnených 21.817.710 ponúk prostredníctvom inteligentnej aplikácie „Smart App Prepravy“, vďaka ktorej môžu firmy zadávať a vybavovať svoje ponuky prepráv na burze nákladov. V rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka ich bolo 27.565.605. Pokles sa týka najmä transportu priemyselného a investičného tovaru, okrem iného zo subdodávateľského priemyslu, informuje Moog.

Stále viac sa prejavuje aj očakávaný Brexit. „Po tom, ako v prvom štvrťroku navýšením skladových zásob značne stúplo množstvo prepráv do Veľkej Británie, zažívame teraz prepad“, informuje Moog. Objem exportu z Európy do Veľkej Británie tak v druhom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom 2019 klesol o 56 %, oznamuje TIMOCOM.

Proti tomuto trendu ide vývoj exportu v južnej Európe. Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Grécko zaznamenali nárast o 21 percentných bodov. Od apríla do júna prepravili v rámci európskych krajín podstatne viac tovaru ako v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka. Moog: „Sezóna ovocia a zeleniny je aktuálne v týchto krajinách v plnom prúde.“

S pomocou nástroja dopravného barometra analyzuje TIMOCOM každý štvrťrok vývoj ponúk a dopytu po preprave na burze nákladov integrovanej do systému pre inteligentnú logistiku. Ten je s viac než 130.000 používateľmi a až 750.000 medzinárodnými ponukami nákladov a voľných vozidiel najväčším digitálnym systémom pre cestnú nákladnú dopravu v Európe.