skip navigation

Dopravný barometer TIMOCOM: Nemecko oslabuje, Taliansko je výnimkou v celkovom trende

Celoeurópske spomalenie konjunktúry: celkový pokles o 8,3 percent za celý rok 2019

17.02.2020

Erkrath, 11.02.2020 – Talianski odborníci v oblasti logistiky sa celý minulý rok tešili z výrazných prírastkov: „V prípade Talianska zaznamenávame nárast o 16 percent pri prepravách v porovnaní s predchádzajúcim rokom“, hovorí Tilman Fecke, obchodný analytik v TIMOCOM. A to je presný opak súčasného trendu. Práve dokončené ohliadnutie za minulým rokom dopravného barometra TIMOCOM je totiž hocijaké, len nie priaznivé. V roku 2019 došlo v porovnaní s predchádzajúcim rokom v celej Európe k poklesu ponúk prepráv v EU o 8,3 percenta. Rok 2018 skončil ešte s 5% nárastom oproti roku 2017.

Slabšia konjunktúra mala v minulom roku vplyv na logistiku. Tento výsledok vyplýva z ročnej správy z dopravného barometra TIMOCOM. V roku 2019 zaznamenala doprava z celoeurópskeho hľadiska pokles ponúk prepráv o 8,3 percent v porovnaní s rokom 2018.

Nárast v talianskej doprave prikladá analytik Fecke rastúcemu dopytu po spotrebnom tovare. „Z nášho pohľadu je veľmi realistické, že vývoz výrobkov z Talianska rozhýbali obchodno-politické faktory. Patrí k nim Brexit alebo dovozné clo v USA na čínske produkty ", vysvetľuje Tilman Fecke. Jedným z ukazovateľov toho je, že odchod Spojeného kráľovstva z EÚ mal významný vplyv na odvetvie dopravy v Európe ako celku. 44 európskych krajín ktoré sa v barometri dopravy premietnu, zvýšilo svoje ponuky prepráv do UK medzi tretím a štvrtým štvrťrokom 2019 o 15 percent.

Aj počet vývozov z Nemecka do Veľkej Británie vzrástol v štvrtom štvrťroku v porovnaní s tretím štvrťrokom o približne 11 percent. Obchodný analytik Fecke o tom hovorí: „Rozhodnutie posunúť Brexit o tri mesiace, na koniec januára 2020, pripúšťa aj v tomto prípade záver, že nárast súvisí s politickým vývojom.“

Tento krátkodobý vývoj ale nakoniec nemal vplyv na celkový trend: Počet medzinárodných prepráv z Nemecka v minulom roku v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesol o 12 percent. „Na Nemecko ako na silnú vývoznú ekonomiku má ochladenie konjunktúry mimoriadne silný vplyv. Jasným dôkazom tejto skutočnosti je výrazný pokles v porovnaní s celkovým európskym vývojom“, komentuje tento vývoj Gunnar Gburek, hovorca spoločnosti TIMOCOM. Na záver Gburek dodáva: „Musíme si počkať na to, či tento nepriaznivý trend bude pokračovať aj v tomto roku – nie je to nepravdepodobné“.

Pomocou dopravného barometra analyzuje IT firma TIMOCOM od roku 2009 vývoj ponuky a dopytu prepráv v Smart apps Prepravy a Voľné vozidlá, ktoré sú integrované v systéme pre inteligentnú logistiku. Viac ako 130.000 používateľov generuje týmto spôsobom denne až 750.000 medzinárodných ponúk prepráv a voľných vozidiel. Systém pomáha viac ako 43.000 zákazníkov TIMOCOM dosiahnuť svoje logistické ciele rýchlejšie, bezpečnejšie a jednoduchšie.