Z domova 22.01.2024
4

Jazda nákladným autom v zime: Tipy pre vodičov nákladných vozidiel

Dobrý výhľad a bezpečná jazda na ľade a snehu

Jazda s nákladnými vozidlami v zime Tipy pre vodičov nákladných vozidiel

V tomto článku na blogu sme pre vás pripravili najdôležitejšie tipy pre zimné nákladné vozidlá. Zistite, ako bezpečne prežiť mrazivé obdobie.

Zaregistrujte sa k odberu našich logistických noviniek a pravidelne dostávajte zaujímavé články zo sveta cestnej nákladnej dopravy priamo do svojej e-mailovej schránky!

Tipy na zimu: Včas pripraviť nákladné vozidlo

Zimné pneumatiky nákladných vozidiel a tlak v pneumatikách

Dôležitým aspektom z hľadiska bezpečnosti a výkonu nákladných vozidiel v zime je výber pneumatík. Po prvé, vyvstáva otázka: Zimné alebo celoročné pneumatiky? Zimné pneumatiky sú nevyhnutné najmä pri jazde v oblastiach s častým snežením. Ak jazdíte len v oblastiach s miernymi zimnými podmienkami, môžete si vybrať aj celoročné pneumatiky.

Vysoká trakčná schopnosť je dôležitá na dosiahnutie optimálnej priľnavosti pneumatík v náročných cestných podmienkach, ako sú sneh a ľad. Rozhodujúcim faktorom je hĺbka dezénu pneumatík, ktorá by mala byť aspoň 4 mm. Hĺbka dezénu sa musí pravidelne kontrolovať kvôli trvalému opotrebovaniu. 

To platí aj pre tlak v pneumatikách, ktorý by nemal byť ani príliš vysoký, ani príliš nízky. Okrem rýchlejšieho opotrebovania a zvýšeného valivého odporu vedie nesprávny tlak v pneumatikách v zime predovšetkým k horšej trakcii. Na klzkých cestách to vedie k predĺženiu brzdnej dráhy, čo zvyšuje riziko nehody.

Tipy na zimu: Včas pripraviť nákladné vozidlo

V Nemecku sú zimné pneumatiky povinné pre autobusy a vozidlá kategórií N2 a N3 na hnacej aj riadiacej náprave. Ak v Nemecku jazdíte v zime na nesprávnych pneumatikách, môžete očakávať trestný bod a pokutu 60 € alebo viac. Právne predpisy sa v zahraničí líšia, preto je vhodné si pred cestou overiť predpisy danej krajiny. 

Okrem nesprávnych pneumatík stanovuje Katalóg pokút aj ďalšie pokuty v zimnom období. Ak je napríklad snežením obmedzená viditeľnosť, musia sa zapnúť stretávacie svetlá. V opačnom prípade môžete v mestách dostať pokutu 25 € a mimo miest k pokute 60 € navyše aj trestný bod.

Pokutu dostanete aj vtedy, ak necháte zahrievať naštartované auto (80 €), odídete len s „kukátkom“ na čelnom skle (10 €), neodstránite sneh a ľad zo strechy (od 25 €) alebo jazdíte so zasneženou tabuľkou s evidenčným číslom (5 €).

Snehové reťaze: Jazda nákladným autom na snehu

Mať je lepšie ako potrebovať: V zime sa to týka predovšetkým snehových reťazí, ktoré by mali byť súčasťou každej núdzovej výbavy. Mali by ste ich mať so sebou najmä vtedy, ak cestujete v zasnežených oblastiach alebo ich musíte prechádzať. Počas plánovania trasy by ste preto mali zvážiť, či sa budete pohybovať po cestách, ktoré môžu byť prejazdné len v prípade, že máte po ruke snehové reťaze. Nasadzovanie snehových reťazí na nákladné vozidlo by ste si mali vopred nacvičiť, aby ste mohli v prípade núdze rýchlo reagovať.

Kontrola osvetlenia nákladného vozidla, batérie a tesnení

Údržbou vozidla pred zimou predídete nebezpečenstvám. Byť dobre viditeľný je dôležité najmä v tme a v zime za zlých poveternostných podmienok. Všetky svetlá vrátane smeroviek, brzdových svetiel a svetlometov by sa preto mali pravidelne kontrolovať. 

Príprava vozidla na zimu zahŕňa aj kontrolu batérie. Najmä v zime sa výkon batérie znižuje rýchlejšie. Jednak kvôli nízkym teplotám a jednak preto, že je batéria viac namáhaná - napríklad preto, že štartér potrebuje viac energie. V prípade pochybností je preto vhodné pred zimnými mesiacmi vymeniť batériu.

Poveternostné podmienky s blatom, vodou a soľou tiež zvyšujú namáhanie tesnenia. Aby ste sa vyhli náchylnosti na hrdzavenie alebo skrat v dôsledku netesností, je rozumné venovať pozornosť aj tejto oblasti. 

Pripravte kabínu nákladného vozidla: Pohodlie a bezpečnosť v zime

Porucha alebo úplná uzávierka cesty sa v zime môže rýchlo stať problémom. Preto sa odporúča pred chladným obdobím skontrolovať správnu funkčnosť kúrenia a vetrania kabíny vodiča. 

Aby ste počas dlhšieho čakania alebo prestávok neprechladli, mali by ste mať v batožine teplé oblečenie a ďalšie prikrývky. Okrem dostatočného množstva potravín by ste si mali pribaliť aj malú lekárničku. Zdravotnú pomoc pre profesionálnych vodičov nájdete v neziskovej organizácii DocStop, ktorá sa usiluje o zlepšenie zdravotnej starostlivosti o vodičov nákladných vozidiel a autobusov na cestách.

Šťastnú cestu zimou!

Aká je však predpoveď na zimu po tohtoročnom rekordnom lete? Meteorológ Hartmut Mühlbauer hovorí na wetter.de: „Všetky dlhodobé prognózy v súčasnosti predpovedajú príliš teplú zimu, možno dokonca výrazne príliš teplú.“ Keďže však predpoveď vychádza z priemeru zimných mesiacov, nevylučuje studené fázy a sneženie. O to dôležitejšie je nenechať sa oklamať predĺženou jeseňou a včas sa pripraviť na zimné poveternostné podmienky.

Prajeme vám príjemnú cestu!

Ďalšie užitočné články priamo do vašej schránky: 

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Benedikt Stasch

Marketing Campaign Manager

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore