Z logistiky 12.04.2019
4

Ako nájdem správne dopravné poistenie?

Tu sa dozviete, na čo treba dbať pri výbere dopravného poistenia.

Dopravné poistenie

V závislosti od druhu prepravy sa môže hodnota tovaru rýchlo vyšplhať na šesť alebo sedemmiestne čísla. Keď sa potom niečo pokazí a človek nie je správne poistený, môže to mať fatálne dôsledky. Ako sa takej situácii vyvarovať? A ako si vybrať to správne poistenie pre vlastnú dopravnú firmu? Dôležité tipy a rady dáva Klaus Schäfer z nemeckej spoločnosti KRAVAG, ktorá je expertom v oblasti dopravného poistenia.

Poistenie nákladného vozidla, poistenie zodpovednosti dopravcu a doplnkové poistenie

Pojem dopravného poistenia zahŕňa v prvom rade tri dôležité oblasti:

1. Takisto ako každý vodič osobného automobilu potrebuje povinné ručenie, potrebuje aj dopravca poistenie nákladného vozidla.

2. Ak týmto nákladným vozidlom prepravuje tovar, musí uzatvoriť poistenie zodpovednosti dopravcu. Toto poistenie predpisuje zákon pre dopravcov a dopravné firmy, ktoré sa zaoberajú komerčnou nákladnou dopravou. Prepravovaný tovar je potom dobre poistený cenou za kilogram pre každý jednotlivý prípad.

3. Ak však ide napr. o elektroniku alebo tabakový tovar alebo iné výrobky vyššej ceny, hodnota tovaru rýchlo prekročí krytú sumu. Predpokladajme, že ste na základe povinného poistenia zodpovednosti dopravcu poistení na hodnotu 100 000 €, naložili ste však tovar v hodnote 200 000 €. Týchto 100 000 € navyše treba pripoistiť. Špeditér alebo dopravná firma musia v takom prípade ponúknuť zákazníkovi doplnkové dopravné poistenie“, vysvetľuje Klaus Schäfer, riaditeľ odbytu v spoločnosti KRAVAG. 

4 dôležité kritériá výberu vhodného poistenia

1.    Správne poradenstvo

Takisto ako pred každým veľkým rozhodnutím je vhodné poradiť sa s odborníkom aj pred výberom dopravného poistenia. Poistenie v nákladnej doprave totiž vyžaduje špeciálne znalosti. „Musím vedieť, ako moje poistenie zodpovednosti dopravcu súvisí s poistením dopravy a s nákladným vozidlom. Treba dodržiavať množstvo pravidiel, napr.: Kde parkujem auto počas noci? Poradca musí byť schopný preveriť moje prepravné zákazky a odporučiť mi a poskytnúť zodpovedajúcu poistnú ochranu“, hovorí Schäfer.

2.    Jednoduchá správa poistenia

Okrem individuálneho poradenstva hrá veľkú úlohu aj spôsob, akým môžete poistenie spravovať. Ten by mal byť čo najjednoduchší. Poisťovací expert zo spoločnosti KRAVAG radí všetko starostlivo uvážiť: Najlepšie je, pokiaľ môžem poistenie vybavovať elektronickou cestou, a dokonca ho integrovať do môjho jestvujúceho softvéru. Môže sa totiž stať, že niektoré poistenie je na prvý pohľad výhodnejšie, jeho správa je ale personálne veľmi náročná a poistenie je tak nakoniec drahšie, ako sa zdalo.“

3.    Rýchla a profesionálna likvidácia škôd

Ďalším dôležitým kritériom pri výbere dopravného poistenia je likvidácia škôd v prípade, že dôjde k poškodeniu tovaru. Pretože v tomto prípade ide o udržanie dobrého vzťahu so zákazníkom, musí všetko fungovať rýchlo. Podľa Klausa Schäfera je rýchlosť vždy na prvom mieste pred spôsobom nahlásenia škody. Vezmime si ako príklad situáciu, kedy nákladné vozidlo prepravuje nebezpečný náklad. Dôjde k nehode a z vozidla vytečie nebezpečná tekutina. V tomto prípade musia ihneď zasiahnuť profesionáli. V KRAVAG je to dcérska spoločnosť (KRAVAG Umweltschutz und Sicherheitstechnik GmbH), ktorá ihneď vyrazí na miesto. To profesionálne zabezpečí a kontaktuje úrad na ochranu životného prostredia a políciu.“ To isté platí pre krádež nákladu. Pretože čím viac času uplynie medzi vznikom škody a jej nahlásením, tým drahšie to býva. „Čím skôr sa dozvieme o krádeži nákladu, tým rýchlejšie môžeme začať s aktivitami k nájdeniu tovaru. Alebo informovať susedné krajiny“, dopĺňa Schäfer.

4.    Spravodlivý systém poistného

Štvrtým bodom, ktorý treba zohľadniť, je podľa Klausa Schäfera systém poistného. Vývoj poistného by sa mal riadiť priebehom škôd. Pokiaľ firma vlastní veľa nákladných vozidiel, avšak spôsobuje málo škôd, malo by byť aj poistné upravené smerom nadol. „Dobrý poistiteľ sa vyznačuje tým, že dokáže zákazníkovi poradiť a povedať, ako sa škodám vyhnúť. Skúste si to sami otestovať! Spýtajte sa Vášho poisťovacieho poradcu, či dokáže povedať, ktorým vodičom sa najčastejšie stávajú aké nehody a ako sa ich možno vyvarovať.“

Súvis medzi bezpečnosťou nákladov a parkovacími miestami

Pre vodičov nákladných vozidiel je často veľmi náročné včas nájsť miesto na zaparkovanie. A nájsť bezpečné miesto na zaparkovanie, kde Vám v noci neodčerpajú z auta naftu, nerozrežú plachtu alebo neukradnú tovar, je ďalší problém. K tomu treba ešte pripočítať pravidlo 45 hodín, ktoré vodičovi často neumožňuje zostať cez noc vo vozidle. To má negatívne dopady na poistnú ochranu. „Obvykle má doba týždenného odpočinku prebehnúť v čase, kedy vodič nie je na ceste. Často sa tomu ale nedá vyhnúť. Ak je vodič nútený zastaviť a nenájde bezpečné parkovisko, potom si o tom musíme prehovoriť a spoločne nájsť riešenie“, odporúča riaditeľ KRAVAG.

Vo všeobecnosti je nevyhnutná pravidelná komunikácia medzi poisteným a poisťovňou tak, aby poistná ochrana bola stále aktuálna. „Predovšetkým pri založení novej dopravnej firmy je dôležité komunikovať častejšie a prípadne povedať: Pôvodne som to síce plánoval takto, ale teraz mám zákazku, ktorá je odlišná. Možno ju ešte zahrnúť do toho, čo som poistil?“, vysvetľuje Schäfer. Zákazky, ktoré vybočujú z radu, by preto dopravcovia a špeditéri mali nechať preveriť priamo poistiteľom.

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore