TIMOCOM 18.08.2020
2

Oneskorená platba: Čo robiť, ak obchodný partner nezaplatí?

Tri rady k správe pohľadávok

Tri tipy na inkaso pri oneskorenej platbe

Realizovali ste prepravu, ale firemný účet ostal prázdny. Ako logistik vychádzate z toho, že obchodný partner po doručení tovaru zaplatí faktúru. Takmer každá firma pozná prípad, kedy nejaký obchodný partner zaplatí neskoro alebo nezaplatí vôbec. V prípade, ak dôjde k prekročeniu termínu splatnosti, môžete zvoliť cestu za pomoci právnika. Pre tú by ste sa však mali rozhodnúť až vo chvíli, kedy vyčerpáte všetky možnosti. Prezradíme vám tri tipy, ako môžete v prípade nezaplatených faktúr ako firma postupovať a získať tak svoje peniaze.

1. Vystavte faktúru

Znie to jednoducho, ale je to dôležité. Čím skôr faktúru vystavíte a pošlete ju zákazníkovi, tým rýchlejšie príde platba. Napíšte konkrétne, kedy je faktúra splatná. Vďaka tomu je to pre všetkých zrozumiteľné a váš obchodný partner bude vedieť, dokedy majú byť platby uskutočnené. Firmy zvyčajne volia lehotu 30 dní.

2. Oslovte vášho obchodného partnera

Ak peniaze v dojednanej lehote neprišli, je rozumné ozvať sa. Váš obchodný partner dozaista na platbu nezabudol úmyselne. Preto sa svojim obchodným partnerom komunikujte. Môže to byť rozhovor alebo upomienka, v ktorej pripomeniete nezaplatenú sumu. Formulujte vecne a prehľadne o čo ide, a uveďte:

  • druh služby, dátum a číslo faktúry;
  • sumu;
  • lehotu splatnosti s presným dátumom;
  • dôsledky, ak suma nebude zaplatená.

3. Poverte inkasnú kanceláriu

Ak nie je fakturovaná suma uhradená ani po rozhovore alebo písomnej upomienke, nevzdávajte sa príliš skoro. Predtým, ako sa obrátite na právnika a v konečnom dôsledku na súd, môžete poveriť získaním vašich peňazí inkasnú kanceláriu. Medzinárodné inkaso firmy TIMOCOM v prípade potreby poskytuje služby používateľom svojho Smart Logistics System v celej Európe. Túto službu si môžete objednať pohodlne online. Ako neutrálni sprostredkovatelia sú nasadzovaní rodení hovorcovia, ktorí uplatňujú vaše nároky v 25 jazykoch. Inkasný tím v TIMOCOM sa môže pochváliť viac než 86 % úspešnosťou.

Máte doposiaľ neuhradenú pohľadávku? Informujte sa nezáväzne o inkasnej službe od TIMOCOM a spočítajte si vopred možné náklady na kalkulačke poplatkov. Ďalšie informácie nájdete na našej webovej stránke.

Zistiť viac

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore