Z logistiky 25.07.2022
4

Digitálna logistika jednoducho a rýchle!

Ako môže firma profitovať z digitálnej logistiky

Žena vo výstražnej veste ide k digitalizovanému skladu

Digitalizácia postupuje tak rýchlo dopredu ako nikdy predtým a nezastaví sa ani pred odvetvím logistiky a dodávateľských reťazcov. V tomto článku na blogu vám vysvetlíme, ako môže vaša logistika profitovať z „digitálnej logistiky“ ako firemného prístupu. Okrem toho vám ukážeme, aké možnosti máte, ak digitalizáciu vašej firmy chcete aktívne rozvíjať.

Ste pripravení na logistiku zajtrajška? Super! Odoberajte naše novinky z logistiky a majte vždy aktuálne informácie.

Odoberať novinky z logistiky teraz

Darovaný potenciál

S medziodvetvovým obratom vo výške zhruba 293 miliárd eur v roku 2021 je logistika nielenže tretím najväčším priemyselným odvetvím v Nemecku, ale zaujíma dôležité postavenie aj na medzinárodnom logistickom trhu. Dôvodom je predovšetkým dobrá infraštruktúra a intenzívne používanie rôznych logistických technológií poprednými firmami na trhu. Predovšetkým malé a stredné firmy majú v oblasti digitalizácie ešte veľa čo doháňať.

Čo je digitálna logistika?

Vplyv elektronického obchodovania a IT technológií v logistike je taký veľký ako nikdy predtým. Vďaka tomu musia byť podniky čoraz flexibilnejšie a reagovať rýchlejšie. Ak má logistika túto premenu úspešne zvládnuť a zefektívniť komunikáciu s dodávateľmi a obchodnými partnermi, je veľmi dôležité zamerať svoju pozornosť od tradičnej logistiky k digitálnej logistike. 

Základom digitálnej logistiky je každodenný zber údajov. Ten prebieha väčšinou manuálne, preto je veľmi náchylný na ľudské chyby a poruchy. Pomocou digitálnej logistiky sa tento zber údajov digitalizuje. Týmto spôsobom možno optimalizovať logistické procesy, stratégie a systémy a rýchlejšie ich ďalej rozvíjať.

Digitalizácia ako konkurenčná výhoda

Logistika je často spojená s veľkým množstvom manuálnej práce, veľkým počtom telefonátov a hromadou papierovania. To je často neefektívne a stojí to kopu času a peňazí. Digitálna logistika naproti tomu významne zvyšuje flexibilitu.

Táto flexibilita pomáha moderným podnikom v dodávateľskom reťazci pri komunikácii s jednotlivými aktérmi dodávateľského reťazca. Okrem iného sa digitálna logistika používa na optimalizáciu metód predaja a fulfillment údajov. Digitálna logistika okrem toho ponúka príležitosť automatizovať procesy prepravy a posilniť väzby zamestnancov. Kým ešte pred niekoľkými rokmi stačilo zvládať tieto procesy pomocou excelových riešení, dnes sú digitálne procesy a transparentnosť v celom dodávateľskom reťazci nepostrádateľné.

Postupy digitálnej logistiky pomáhajú firmám nielen ušetriť náklady a zvýšiť produktivitu a efektivitu, ale vytvoriť aj transparentnosť pozdĺž celého dodávateľského reťazca. Inovatívne logistické riešenia, ako je Smart Logistics System od TIMOCOM, prispievajú ku komplexnému a transparentnému prepojeniu všetkých aktérov zapojených do procesu prepravy, aby úspešne digitalizovali prepravné procesy v rámci svojho podniku.

Aj v otázkach väzby zákazníkov digitálna logistika prináša mnoho výhod. Pre dlhodobé uspokojenie potrieb zákazníkov je okrem rýchleho doručenia tovaru nevyhnutná detailne premyslená logistika výroby a s tým spojených procesov a rozhrania. Zavedenie digitálnej logistiky pomáha firmám urovnať cestu pre servis orientovaný na zákazníkov a získať tak výhodu oproti konkurencii.

Digitálna logistika v praxi

Digitalizácia stavia pred logistiku veľké výzvy plus intervaly, v ktorých je toto odvetvie konfrontované s novými požiadavkami, sa neustále skracujú. Koronavírusová kríza a pretrvávajúca vojna na Ukrajine ešte viac vyostrili súčasné problémy v dodávateľských reťazcoch a ukázali, aké dôležité sú dobré dodávateľské reťazce pre chod hospodárstva. Chýbajúca transparentnosť v kombinácii so zlou komunikáciou a neefektívnymi procesmi v celom odvetví v sebe skrýva veľkú potrebu optimalizácie.

Digitálni pomocníci, ako je Smart Logistics System od TIMOCOM, pomáhajú úspešnému rozvoju digitalizácie v odvetví logistiky. Systém prináša väčšiu transparentnosť do vašich prepravných a logistických procesov a pomôže vám optimalizovať mnohé procesy vo vašom prepravnom reťazci a zvýšiť ich efektivitu. Rozhranie od TIMOCOM vám navyše umožní spojiť váš vlastný systém manažmentu prepravy so Smart Logistics System - a vďaka tomu pracovať ešte produktívnejšie. Vo výsledku to nielenže zvýši transparentnosť, ale aj významne zjednoduší spoluprácu s obchodnými partnermi v rámci prepravnej siete.

  • Jednoducho a rýchlo nájsť vhodné ponuky a kapacity pre prepravy
  • Digitálne spravovanie objednávok bez papierovania
  • Riadenie časových okien pre zamedzenie dopravných zápch na rampe
  • Optimalizácia vyťaženia vozidiel
  • Nižšia administratívna náročnosť po odstránení opakovaného zadávania informácií o preprave
  • Zamedzenie chybám, ktoré vznikajú z prepínania medzi rôznymi programami a manuálneho zadávania údajov
  • Predvídavé plánovanie a riadenie dopravného reťazca pomocou informácií v reálnom čase

So Smart Logistics System od TIMOCOM je to možné - vyskúšajte teraz nezáväzne a digitalizujte aj vašu firmu.

Naštartovať digitalizáciu teraz!

Ďalšie zaujímavé články:

TIMOCOM: So zameraním na zákazníkov k digitálnej logistike

Kedy je správny čas na digitalizáciu logistiky?

Čo získate vďaka rozhraniam v logistike

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore