16.07.2013

Dopravný barometer TimoCom uzatvára druhý štvrťrok s prebytkom nákladov

Doprava sa odrazila od dna

(1)

Düsseldorf 16.7.2013 – Zdá sa, že uhorková sezóna v doprave je za nami. Dopravný barometer TimoCom v uplynulých mesiacoch trvale stúpal a v druhom štvrťroku ukazoval pomer nákladov a voľných vozidiel 53:47. Maximum bolo dosiahnuté v máji s pomerom 60:40 a novým rekordom v počte ponúk nákladov a voľných vozidiel v TC Truck&Cargo®.

Už apríl naznačoval, akým smerom sa bude druhý štvrťrok uberať – nahor. S pomerom nákladov a voľných vozidiel 49:51 sa dopravný barometer TimoCom dostal o 14 percentných bodov nad hodnotu predchádzajúceho mesiaca. „Napriek tomu však musíme začiatok druhého štvrťroka celkovo hodnotiť ako zdržanlivý,“ hovorí Marcel Frings, zástupca spoločnosti TimoCom. „V uplynulom roku sme už o tomto čase mali slušný prebytok nákladov. Dopravný barometer TimoCom vtedy ukazoval pomer 57:43.“

 

25 percentných bodov za dva mesiace
V máji nastal po dlhom čase obrat. S nárastom o ďalších 11 percentných bodov prevýšil počet nákladov, po prvý raz od septembra 2012, počet voľných vozidiel. Na konci mája bol stav na európskom dopravnom trhu 60:40 v prospech ponúk nákladov. Tento vývoj bol pozitívne ovplyvnený predovšetkým počtom sviatkov, ktoré mali za následok napríklad vyššie množstvo prepravovaných potravín po celej Európe. To sa nakoniec prejavilo i v absolútnych číslach. Počet ponúk v TC Truck&Cargo® dosiahol 21. mája doposiaľ nevídané rozmery – celkovo bolo v burze nákladov vystavených 467.510 ponúk nákladov a voľných vozidiel, čo je absolútny rekord.
Túto vysokú hodnotu sa síce v júni nepodarilo udržať, i tak je však pomer nákladov a voľných vozidiel s hodnotou 51:49 pozitívny. Previs nákladov v dvoch za sebou idúcich mesiacoch sa vyskytol naposledy pred rokom. Teraz sa dopravný trh, ako sa zdá, opäť normalizuje a časy nekončiacich ponúk voľných vozidiel sú evidentne preč.

 

Viac ponúk než v roku 2012
I Marcel Frings je presvedčený, že dopravné odvetvie opäť rastie: „Na prvý pohľad je druhý štvrťrok tohto roku rovnaký ako v roku 2012. S pomerom nákladov a voľných vozidiel 54:46 v uplynulom roku a 53:47 v tomto roku je percentuálne rozdelenie prakticky totožné. Zaujímavý je ale pohľad na absolútny počet ponúk. Tu sme zaznamenali približne 13% nárast ponúk nákladov a voľných vozidiel oproti roku 2012. Percentuálny pomer medzi počtom ponúk je teda takmer totožný, avšak pri podstatne väčšom objeme. A práve preto sme z hľadiska nadchádzajúcich mesiacov optimistickí.“

 

Druhý štvrťrok končí a svojmu následníkovi prenecháva skvelý výsledok. Teraz len ostáva dúfať, že spotrebitelia a doprava si zachovajú svoju pozitívnu náladu a začnú roztáčať ekonomiku v celej Európe. Možno ale predpokladať, že priaznivý vývoj bude pokračovať aspoň v nasledujúcich letných mesiacoch.

Stiahnuť tlačovú správu
Hore