26.04.2020

Dopravný barometer TIMOCOM: Európsky dopravný trh sa zmieta pod náporom korony

K výrazným výkyvom na dopravnom trhu došlo počas koronakrízy v prvom kvartáli 2020.

Dopravný barometer TIMOCOM ukazuje v prvom kvartáli 2020 na dopravnom trhu značné výkyvy.

Erkrath, 26. apríla 2020 - Neistota v priebehu koronakrízy viedla v marci na európskom dopravnom trhu k prudkému nárastu ponúk prepráv. „Mnoho spoločností predsunulo termíny objednávok s ohľadom na uzatvorenie hraníc a iné obmedzenia kvôli korone", uviedol Tilman Fecke, Business Analyst TIMOCOM, ktorý komentoval neobvykle vysoký nárast ponúk prepráv, ktoré boli zverejnené do polovice marca v najväčšej európskej burze nákladov.

„V súčasnej dobe zaznamenávame u ponuky prepráv mierne vzostupnú tendenciu. Ako sa bude odvetvie dopravy naďalej vyvíjať v dôsledku koronavírusovej pandémie, sa ukáže ale najprv v druhom kvartáli." Gunnar Gburek, hovorca spoločnosti TIMOCOM

V prvom kvartáli 2020 tak TIMOCOM zaznamenal zvýšenie ponúk prepráv o 16 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Transporty z krajín EÚ smerom do Talianska vzrástli o 26 percent, do Poľska dokonca o 53 percent. Obzvlášť žiadané boli chladiarenské vozy. Dopyt po prepravách s riadenou teplotou bol o 50 percent vyšší ako predchádzajúci rok, uvádza prevádzkovateľ burzy nákladov.

Objem prepráv sa v polovici marca znížil o viac ako dve tretiny

Bodom zlomu bolo uzavretie celej Európy v polovici marca, ktoré viedlo k prerušeniu prevádzky výrobných podnikov (s výnimkou maloobchodov s potravinami) a k poklesu množstva dodávok. „Napriek rastúcim prepravám v potravinárskom odvetví klesol objem prepráv od polovice do konca marca v celej Európe o viac ako dve tretiny", uvádza Fecke. „Porovnateľný vývoj pred Veľkou nocou nebol doteraz nikdy zaznamenaný." V TIMOCOM býva inokedy denne zverejnené až 750.000 ponúk prepráv a voľných vozidiel.

Hoci spoločnosti v čase krízy zúfalo hľadajú zákazky, aby mohli vyťažiť svoje vozidlá, prepravné kapacity zverejnené na trhu cez TIMOCOM v úvodnom kvartáli tohto roka klesli. Počet dostupných nákladných vozidiel po celej Európe sa v prvom štvrťroku znížil o tri percentá v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. V Nemecku klesol počet ponúk voľných vozidiel dokonca až o 15 percent. Ako to ide dokopy?

„Pozorujeme, že dopravné firmy sťahujú časti svojho vozového parku z trhu kvôli nedostatočnému vyťaženiu", komentuje hovorca spoločnosti TIMOCOM Gunnar Gburek. Núdzový stav, v ktorom sa svet nachádza v posledných týždňoch, vedie k narušeniu trhu. Gburek je aj napriek tomu optimistický: „V súčasnej dobe zaznamenávame u ponuky prepráv mierne vzostupnú tendenciu. Ako sa bude odvetvie dopravy naďalej vyvíjať v dôsledku koronavírusovej pandémie, sa ukáže ale najprv v druhom kvartáli."

S pomocou dopravného barometra analyzuje FreightTech spoločnosť TIMOCOM od roku 2009 vývoj ponuky a dopytu prepráv v burze nákladov, ktorá je súčasťou Smart Logistics System. Viac ako 130.000 používateľov generuje týmto spôsobom denne až 750.000 medzinárodných ponúk prepráv a voľných vozidiel. Systém pomáha viac ako 43.000 zákazníkov TIMOCOM dosiahnuť svoje logistické ciele rýchlejšie, bezpečnejšie a jednoduchšie.

Viac informácií o dopravnom barometri od TIMOCOM nájdete tu.

Stiahnuť tlačovú správu
Hore