Z logistiky 04.01.2022
2

Amazon čelí v Taliansku pokute 1,13 miliardy eur

Podľa antimonopolného úradu Amazon zneužil svoje postavenie na trhu

Pokuta za zneužitie postavenia

Americká internetová spoločnosť Amazon dostala v Taliansku od antimonopolného úradu pokutu vo výške 28,7 miliardy Kč. Podľa talianskeho antimonopolného úradu Amazon zneužil svoje postavenie na trhu.

Taliansky antimonopolný úrad vyhodnotil obchodné aktivity Amazonu ako nelegálne a vymeral mu pokutu 1,13 miliardy eur. Pokutu v takejto výške vymeral vzhľadom na závažnosť nelegálnych aktivít, veľkosť skupiny a tiež na dobu trvania týchto aktivít a ich dôsledky. Pravidlá hospodárskej súťaže porušuje spoločnosť tým, že vstup do svojich prémiových programov podmieňuje podpísaním zmluvy, v ktorej sa predajcovia zaväzujú využívať služby logistickej siete Amazon. Týmto Amazon poškodzuje nielen predajcov, ale aj poskytovateľov logistických služieb a ďalšie elektronické trhy, pretože tak nepriamo zvyšuje náklady na používanie týchto programov. Jedným z prémiových programov je Amazon Prime, ktorý zaručuje väčšiu viditeľnosť tovarov na platforme, ale hlavne prístup ku klientele s lepšou bonitou.

Nápravné kroky

Spolu s pokutou nariadil úrad aj nápravu. Tou je napríklad umožnenie prístupu k prémiovým programom a k predajcom, ktorí nevyužívajú logistickú sieť Amazon. Už v novembri 2021 vymeral úrad pre hospodársku kontrolu Amazonu pokutu vo výške 200 miliónov eur, teda zhruba päť miliárd Kč, a to z dôvodu obmedzenia prístupu niektorých predajcov výrobkov Apple na platforme Amazon. Aj proti tejto pokute sa Amazon odvolal, avšak pokuta vo výške 1,13 miliardy eur je jedna z najvyšších pokút, ktoré Amazon od antimonopolných úradov dostal.

Amazon sa proti rozhodnutiu odvolá

Agentúra Reuters informovala, že s rozhodnutím antimonopolného úradu Amazon zásadne nesúhlasí a proti rozhodnutiu sa odvolá. Podľa Amazonu nijako neobmedzujú konkurenciu na trhu, pretože predajcovia si ich logistickú sieť vyberajú dobrovoľne, keďže ide o služby výhodné a konkurencieschopné.

Potrebujete zaistiť dodávateľské reťazce? Smart Logistics System od TIMOCOM spája aplikácie a služby pre zaistenie bezpečného, rýchlejšieho a jednoduchšieho prepravného procesu

Zaistiť dodávateľské reťazce teraz

Zdroj: Dopravné noviny

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Päť tipov: Ako na to, aby sa logistika stala konkurenčnou výhodou

Zvýšiť flexibilitu, znížiť výdavky: Efektívna logistika pre priemysel a obchod

Keď sú kocky znova hodené: Ako optimalizovať procesy v logistike

 

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore