Z logistiky 10.08.2021
3

Nedostatok ocele a problémy s dodávkami spôsobujú výpadky

Nedostatok zdrojov negatívne ovplyvňuje vytváranie nových skladových kapacít

Zamestnanec skladu pri plánovaní

Nedostatok ocele a chýbajúce stavebné súčasti aktuálne spôsobujú problémy s dodávkami a výpadky. Bojovať s tým musí takmer každá druhá firma. Nedostatok surovín spomaľuje aj výrobu skladovej techniky. Ako potom podniky môžu zvládnuť logistické výzvy a nájsť riešenie? Môžu nevyužité logistické a skladové plochy znamenať rýchle prechodné riešenie alebo ponúknuť dlhodobú alternatívu?

Vyskúšať burzu skladových priestorov v Smart Logistics System

Problémy s dodávkami: Chýbajú počítačové čipy a oceľ pre techniku

Už v roku 2020 došlo pri opatreniach v súvislosti s koronavírusovou pandémiou k problémom s dodávkami. Mnoho súkromných domácností nakupovalo dopredu a predzásobilo sa výrobkami každodennej potreby. Výrobné podniky si však suroviny, ktoré potrebujú na výrobu produktov, môžu uložiť iba v obmedzenej miere a už vôbec nie dlhodobo. Dôvodom je nedostatok zdrojov. Jeho príčinou sú v neposlednom rade sťažené podmienky v celosvetovej logistike spôsobené pandémiou, v dôsledku čoho sa logistika na prechodný čas takmer zastavila. A aby toho nebolo málo: Zablokovaný Suezský prieplav aj opakované prepuknutie koronavírusovej nákazy v prístavnom meste Yantian viedli k ďalšiemu hromadeniu dodávok a k meškaniu.

Už na začiatku roku 2021 sa prejavil najmä nedostatok ocele a počítačových čipov. Výrobné podniky nemohli využívať naplno svoje kapacity. Ďalšie problémy pri doprave spôsobuje nedostatok voľných vozidiel a vodičov. Priemyselný zväz združujúci spracovateľov plechu (Industrieverband Blechumformung) neskôr už požadoval úpravu dopytu a výroby, čo by zabránilo nutnosti zastaviť výrobu. Chýbajúci materiál má zásadný význam predovšetkým pre automobilový priemysel, strojárstvo a elektropriemysel. Tie sa totiž zotavili rýchlejšie, ako sa predpokladalo. V Nemecku ekonomika

na konci roka 2020 však ešte nedosiahla plnú úroveň predošlého roka. Teraz často chýbajú suroviny vo výrobe, čo brzdí ďalší rast.

Znova navýšiť zásoby - ale ako?

Je pritom dôležité znova navýšiť zásoby, čo umožní zaistiť spoľahlivé dodávky pre zákazníkov. Dôležitou súčasťou firemnej logistiky je pritom skladová technika, ktorá je spojovníkom medzi nákupom, výrobou a distribúciou. Aby všetko išlo bezchybne, sklady majú potrebnú príslušnú techniku. Patria k nej aj počítadlá, merače, váhy a tiež zariadenia na spracovanie údajov a identifikačné systémy. Nedostatok surovín však aj tu robí čiaru cez rozpočet.

Stanovenie priorít a rozumné využívanie súčasných kapacít

Čo môžu priemyselné a obchodné firmy robiť v aktuálnej situácii, aby zvládali aktuálne výzvy? Napríklad obchodníci s oceľou majú aktuálne menší dopyt po skladových kapacitách. Nový tovar sa po dodaní opäť rýchlo predá. Logistické plochy a haly sú čiastočne prázdne. Firmy, ktorých skladové plochy sú dočasne nevyužité, môžu svoje dostupné kapacity ponúknuť na burzách skladových priestorov. Výhodou, ktorú prináša spolupráca so skúsenými partnermi v logistike, je, že na mieste často poskytujú aj potrebnú infraštruktúru. Aj v oblasti blokového a radového skladovania, aj v oblasti regálových skladov. Vďaka tomu sa možno vyhnúť veľkým investíciám.

Pre firmy, ktoré sú odkázané na dodatočné skladové kapacity a tieto kapacity potrebujú, to môže byť prechodným riešením.

Namiesto čakania na suroviny na výstavbu a rozširovania vlastných nových skladov si firmy, ktoré potrebujú ďalšie skladové kapacity, môžu prenajať skladové plochy a haly. Na burze skladových priestorov v Smart Logistics System od TIMOCOM ich možno nájsť a prenajať na krátke až stredne dlhé obdobie.

 

Bezplatne registrovať a vyskúšať burzu skladových priestorov!

 

Ďalšie zaujímavé články:

Ako sa rýchlejšie dostať k peniazom: Prečo sa faktoring v logistike vyplatí

Odolnosť verzus efektivita: stabilita vďaka flexibilným dodávateľským reťazcom

Optimalizácia procesov v logistike

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore