Z domova 29.08.2022
4

Jazda nákladným vozidlom pri vysokých teplotách

Horúčava v kabíne: ochlaďte sa týmito tipmi!

Jeden zo spôsobov, ako sa v horúčavách schladiť

Horúčava je pre vodičov nákladných vozidiel dôležitá téma, pretože musia sedieť za volantom, takže sú vystavení vysokým teplotám a rizikám spojeným s horúčavou. Ochladiť sa môžete vďaka týmto tipom!

Každý rok sa dozvedáme, že priemerné teploty už mnoho rokov rastú, že klíma sa mení a leto je dlhšie a suchšie. Na cestách môžu vzniknúť vypukliny, nehody spôsobené obehovým systémom, prasknúť pneumatiky alebo dopravné uzávierky v dôsledku letných požiarov. V takej situácii si treba zachovať chladnú hlavu!

Vo vozidlách, ktoré stoja na ceste alebo v polotieni, môže vnútorná teplota v dôsledku slnečného žiarenia dosiahnuť 60 °C a viac. To už je zdraviu nebezpečné! Preto ak trávite mnoho hodín na ceste, aby ste doviezli tovar z bodu A do bodu B, alebo došli na nakládku alebo vykládku, treba hlavne v lete dbať na dostatočný príjem tekutín a na to, aby ste mali dostatok pitia na palube. Okrem toho treba pravidelne kontrolovať klimatizáciu a kvapalinu vo vozidle.

Vozidlo má defekt spôsobený horúčavou, A vy neviete kam s ním. V Smart Logistics System od TIMOCOM rýchlo nájdete skladový priestor, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky.

Objavte teraz skladovacie priestory!

V horúčave číha na cestách a v kabíne vozidla niekoľko nebezpečenstiev: Cesty s vypuklinami, zvýšené riziko nehôd a s tým spojené uzávierky, problémy s krvným obehom.

Nebezpečenstvo pre človeka a vozidlo: Vypukliny, prasknuté pneumatiky, dehydratácia

Vypukliny na ceste vznikajú náhle. Asfalt praskne a vzniknú nebezpečné diery a preliačiny. Počas horúčav nie je vzácnosťou ani prasknutá pneumatika: guma zmäkne, je porézna a praskne. Nehody a lesné požiare a z toho vyplývajúce uzávierky veľmi zaťažujú vodičov aj materiál.

Vodič nákladného vozidla v lete sa musí pripraviť hlavne na poludňajšiu horúčavu, ktorá sa ťažko zvláda aj s klimatizáciou, najmä pri jazde smerom na juh alebo na západ, keď slnko svieti do kabíny. Ťahač sa môže stať malým skleníkom. Konfigurácia interiéru spôsobí, že niektoré slnečné lúče sa neodrazia, zostanú v kabíne a zvyšujú tak teplotu vnútri kabíny a vnímané teplo.

V dôsledku toho môže dôjsť k dehydratácii a problémom s krvným obehom. Keď človek málo pije, problémy s krvným obehom môžu nastať už pri zvýšených teplotách, čo za volantom znamená veľké nebezpečenstvo pre vodičov a ďalších účastníkov cestnej premávky. Následkom je mikrospánok, problémy s koncentráciou a závraty. Preto je dôležité mať pri sebe dostatok tekutín a pravidelne piť. Keď koncentrácia poľavuje, najlepšie je zájsť na najbližšie odpočívadlo. Čerstvý vzduch a ošpliechanie tváre trochou studenej vody urobia zázrak. Podobne aj studená voda na zápästí.

Takto sa vodiči nákladných vozidiel môžu vyhnúť nebezpečenstvu spôsobenému horúčavou

Kontrola materiálu:

  • Je v nádrži dostatok chladiacej kvapaliny do klimatizácie? Ak nie je dostatok chladiacej kvapaliny, z kabíny sa rýchlo môže stať fínska sauna a šoférovanie môže byť neznesiteľné.
  • Pneumatiky sú v poriadku? Pneumatiky treba pred jazdou skontrolovať, odhaliť prípadné trhliny a zabrániť tak prasknutiu pneumatiky. Tlak pneumatík by nemal byť príliš nízky, lebo to spôsobuje opotrebenie materiálu.
  • Slnečné clony sú v poriadku alebo ich možno doplniť? Aj to môže pomôcť. Okrem toho existujú okná odrážajúce teplo. Taká investícia sa môže vyplatiť. Tónovanie okien pomocou tónovacej fólie nie je povolené!

Tipy, ako lepšie zvládať horúčavu

Tu je niekoľko tipov pre horúce dni:

  1. Mať poruke dostatok tekutín v podobe vody alebo iných nápojov! Je však dôležité, aby nápoje neboli studené alebo ľadové, ale mali izbovú teplotu, aby sa telo ešte viac nenamáhalo. Pri pití studených nápojov telo musí zvýšiť teplotu. Energeticky účinnejšie sú preto vlažné nápoje.
  2. Majte pri sebe dva uteráky! Jeden uterák namočte a dajte na zátylok. Pozor: nie veľmi dlho, inak môžete nachladnúť! Pomôcť môže aj malý uterák, ktorým si môžete utierať pot z tváre. Na to je vhodný aj pásik na potenie.
  3. Majte pri sebe fľašu s rozstrekovačom! Kvapky vody skvele osviežia a pri jedle zaženú osy.
  4. Klimatizáciu nastavte na správnu teplotu, aby ste neutrpeli teplotný šok pri vystupovaní z vozidla! Rozdiel medzi teplotou vo vnútri a vonku by mal byť ideálne 6 °C.
  5. Pomôcť môže aj mobilný vetrák. Vďaka cirkulácii vzduchu možno znížiť teplotu o 1-2 °C.
  6. Nezabúdajte na pravidelné prestávky! Na prestávku si, pokiaľ možno, nájdite miesto v tieni. Čerstvý vzduch, trocha pohybu a malé občerstvenie dokážu zázrak. Únava zmizne a sústredenie sa zasa zlepší. Malé občerstvenie pomôže aj počas jazdy. Veľmi vhodné sú čerstvé potraviny, napr. uhorky. paradajky a vodný melón.

To najdôležitejšie pri jazde nákladným vozidlom v lete je zostať trpezliví. Podľa možností sa môžete pokúsiť predĺžiť prestávky, najmä na poludnie, a jazdu posunúť do chladnejších ranných a večerných hodín. Dôležité je udržať pozornosť. Pri náznakoch únavy a zívania ihneď zamierte na najbližšie odpočívadlo a dožičte si krátku prestávku!

Použili ste všetky tipy a napriek tomu nemôžete pokračovať v jazde? V Smart Logistics System od TIMOCOM rýchlo nájdete vhodný skladovací priestor, ktorý bude spĺňať vaše požiadavky.

Objavte teraz skladovacie priestory!

Ďalšie zaujímavé články:

Päť logistických tipov pre neisté časy

Digitálna logistika jednoducho a rýchle!

7 účinných tipov proti nedostatku vodičov

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore