TIMOCOM 15.08.2022
3

Päť logistických tipov pre neisté časy

Takto vám pomôže Smart Logistics System

Regulácia rizika - zamerané na minimum

Na čerpacích staniciach stále žiadna úľava. Nákladné vozidlá zostávajú stáť na dvore, pretože nie je ďalší vodič. Výroba sa musí zastaviť, pretože chýbajú diely. Dodávateľské reťazce sotva prechádzali väčším záťažovým testom ako dnes: Už v januári stálo zhruba 11 percent celosvetového tovaru v dopravných zápchach – podľa Inštitútu pre svetové hospodárstvo v Kieli. Nikto nevie, ako dlho bude kríza trvať a aké následky dosah bude ešte mať. Nižšie prinášame päť rád, ktoré zaistia vašu logistiku prepravy v období krízy - a ako vám v tom môže pomôcť Smart Logistics System.

Zaistiť dodávateľské reťazce hneď!

Manažment rizík pre dodávateľské reťazce - rady pre vašu bezpečnosť

Buďte aktívni: Teraz je dôležité upevniť si svoje postavenie a hľadať nových partnerov a trhy! Optimalizujte váš manažment rizík pomocou piatich rád, pokiaľ možno už dnes:

  1. Analýza rizík
  2. Inventúra
  3. Plán B
  4. IT bezpečnosť
  5. Transparentnosť
  6. Analyzujte riziká pri preprave tovarov

Kde nakupujete váš tovar a suroviny? V rizikových oblastiach? V tom prípade zistite, či nemôžete nájsť nových obchodníkov z menej rizikových krajín.

Trh krátkodobých obchodov vám totiž ponúka možnosť nájsť dodávateľov presne s tými kritériami, ktorých potrebujete pre vytvorenie nových dodávateľských reťazcov.

  1. Urobte inventúru vo výrobe a sklade

Máte už teraz nejaké slabiny vo výrobe alebo v skladovaní? Navýšte včas zásoby základných (prvotných) výrobkov, ktoré sú pre vašu firmu zásadné. Patria k nim palety, pretože veľké množstvo prepravných prostriedkov pochádza podľa správy magazínu Logistik HEUTE z Ukrajiny.

Máte preplnený sklad a musíte si rýchlo prenajať ďalšie skladové priestory? Pomocou burzy skladových priestorov máte prístup k tisícom špecializovaných skladových priestorov, ktoré splnia vaše požiadavky, a nájdete ich tam, kde ich potrebujete.

  1. V logistickej sieti vždy nájdete plán B

Aká veľká je sieť mojich dodávateľov? Je dôležité, aby ste nespolupracovali iba s jedným alebo s dvoma dodávateľmi. Rozložte svoju logistiku na ďalšie plecia a využite pritom najväčšiu logistickú sieť v Európe, aby ste spomedzi viac ako 50.000 preverených zákazníkov našli tie správne alternatívy, a to aj na poslednú chvíľu. Vďaka tomu budete nezávislí a flexibilnejší.

  1. Skontrolujte a vylepšite (IT) bezpečnosť

„Kto sa pohybuje v logistike a doprave, mal by hneď zistiť, kde ešte treba urobiť úpravy, nehľadiac na to, či IT používa len na účtovníctvo alebo na proces objednávok“, upozorňuje hovorca spoločnosti Bitkom Andreas Streim magazínu eurotransport. Logistika je totiž jedným z kľúčových priemyselných odvetví, na ktoré sa zameriavajú hackeri. Dbajte na dátovú a IT bezpečnosť systémov, ktoré používate.

Pri téme bezpečnosti a burzy nákladov sú dôležité nielen technológie odolné voči krízam – ale aj neustála kontrola používateľov.

Všeobecne platí: Preverte svojich partnerov a dodávateľské reťazce a dbajte na to, aby ste informácie zdieľali len s oprávnenými osobami.

  1. Využite transparentnosť ako svoju výhodu

Čím viac sú dodávateľské reťazce prepletené, tým dôležitejšia je transparentnosť. Čo kedy bude, kde a u koho. Rozhranie Tracking pomôže a prinesie úľavu. Vďaka nemu nemusíte potom telefonovať, lebo priamo v systéme vidíte, kde sa práve nachádza váš tovar a kedy dorazí do cieľa.

Záver: S rizikami sa vyrovnávajte aktívne

Búrlivé časy si žiadajú rýchlu reakciu. Najmä vtedy, ak je neistá doba a dodávateľské reťazce sa zadrhávajú už teraz. Nerealizované alebo zmeškané prepravy môžu firme spôsobiť problémy. Preto buďte aktívni a rozšírte vašu sieť. Vďaka tomu ochránite vaše podnikanie a vašu konkurencieschopnosť. Aplikácie v Smart Logistics System vám pomôžu zvládnuť aktuálnu krízu čo najlepšie.

Zaistite si dodávateľské reťazce hneď!

Ďalšie zaujímavé články:

Zvýšenie bezpečnosti dodávateľských reťazcov

7 účinných tipov proti nedostatku vodičov

TIMOCOM rozhrania: Digitálne mosty k TMS a ERP systému

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore