Z dopravy 08.12.2020
4

Úspešná realizácia: Viac zákazníkov napriek koronavírusu

V špedícii Exportcargo nie je na obzore žiadna kríza

Španielska špedícia Exportcargo sa prispôsobila novým požiadavkám trhu.

Špedícii Exportcargo zo Španielska sa podarilo aj napriek súčasnej ťažkej situácii dosiahnuť hospodársky rast. V tomto článku sa dočítate, ako stredne veľká dopravná firma zvládla v období koronavírusu rozšíriť sieť obchodných partnerov a zvýšiť obrat.

Opatrenia na potlačenie šírenia nemoci Covid-19 tvrdo zasiahli európsku ekonomiku. Mnoho firiem nemohlo podnikateľskú činnosť vykonávať vôbec alebo len veľmi obmedzene. To malo dosah na zákazníkov a celkove to viedlo k poklesu konjunktúry. Následkom toho zažila logistika a doprava fázu prepadu celoeurópskeho dopytu. Aj spoločnosť Exportcargo sa musela prispôsobiť zmenám stavu objednávok a na určitý čas dokonca zastaviť medzinárodnú nákladnú dopravu.

Veľká výzva

Keď sa firma s 25 zamestnancami postaví proti celoeurópsky krívajúcej ekonomike, trochu to pripomína boj Dávida s Goliášom. Podobne ako v tomto biblickom príbehu sa zdá, že sa treba postaviť takmer nadpozemskej výzve. V Starom zákone zvíťazil Dávid nad obrom Goliášom pomocou nástroja. Exportcargo Logistica Integral SL, špedícia z Almeríe, mala tiež k dispozícii pomôcku, ktorá znamenala rozhodujúci rozdiel.

Táto španielska špedícia je na trhu necelé dva roky a zaisťuje predovšetkým dovoz a vývoz paletovaných nákladov. Cieľom je hlavne západná Európa. Dopravná firma stavila od samotného začiatku na digitalizáciu. Zamestnanci mali už pred koronavírusovou pandémiou možnosť pracovať z domova. Keď potom opatrenia na potlačenie pandémie čoraz viac prehlbovali krízu a španielska vláda nariadila lockdown, firma Exportcargo bola pripravená. Disponenti, špeditéri a všetci, ktorí predtým pracovali v kancelárii, boli na dlhší čas poslaní na home office. Vďaka tomu sa podarilo zachovať bežnú činnosť.

Počet objednávok vo väčšine ostatných španielskych špedícií sa následkom koronavírusu prepadol. V Exportcargo sa núkala myšlienka, že aj tu to môže byť čoskoro podobné.  Čo teda robiť, aby sa obrat podarilo aj naďalej udržať? Firma sa rozhodla, že pri vyhľadávaní nových objednávok bude intenzívnejšie používať Burzu nákladov od TIMOCOM.

Jednoduché riešenie

Firma používa burzu nákladov necelé dva roky. Jej zámerom bolo prihlásiť sa do burzy nákladov a zaistiť si tak okrem vnútroštátneho trhu prepravu do ďalších krajín. Medzi ne okrem iných patrí Nemecko, Belgicko, Taliansko a Francúzsko, a tiež Veľká Británia. Vďaka používaniu Burzy nákladov sa firme Exportcargo podarilo trvale rozširovať podnikateľský rádius. Špedícia patrí medzi firmy, ktoré v sieti TIMOCOM uverejňujú najviac prepráv. „Burza nákladov od TIMOCOM má pre nás veľkú pridanú hodnotu,“ zdôrazňuje Miguel Ortega, jeden z dvoch konateľov Exportcargo. „Nielen preto, že do systému môžeme zadávať prepravy a voľné vozidlá. Jej používaním sme zároveň našli veľkú sieť obchodných partnerov, čo nám pomohlo v období koronavírusu."

Španielskej špedícii sa odvtedy podarilo obrovsky zvýšiť obrat tovaru a napriek prepadu domácej ekonomiky dokonca prijala nových zamestnancov. V súčasnosti vo firme pracuje so Smart Logistics System dvanásť zamestnancov, ktorí tu vyhľadávajú voľné vozidlá a uverejňujú ponuky prepráv. V pláne je prijať ďalších zamestnancov, ktorí ovládajú viac jazykov, aby sa tak dalo ešte lepšie vyhovieť potrebám zákazníkov. Okrem toho boli zamestnaní samostatní dopravcovia s malým počtom vozidiel, ktorí dopĺňajú tím Exportcargo ako stáli zamestnanci.

Aj napriek ťažkej situácii firma zistila, že v burze nákladov sa stále uverejňujú dopyty. Francisco García, konateľ Exportcargo, k tomu dodáva: „Preto sme investovali do nových zamestnancov. Strednodobo vidíme dobrú šancu, ako s TIMOCOM zostať ekonomicky silní, a vedeli sme, že touto cestou získame aj dlhodobo viac práce.“

Španielski špeditéri sa dokázali prispôsobiť zmeneným požiadavkám trhu a posilnili svoj doterajší spôsob získavania zákaziek. Podobne ako sa Dávid postavil voči Goliášovi s prakom, aj firma Exportcargo našla jednoduchý a inteligentný nástroj, ktorý jej pomohol presadiť sa v ťažkej situácii. Miguel Ortega potvrdzuje, že bez Smart Logistics System od TIMOCOM by firma neprečkala koronavírusovú krízu.

Firma nielenže zvládla prekonať toto ťažké obdobie, ale dokonca zaznamenáva zvýšenie obratu v porovnaní s predošlým rokom.

Chcete sa aj vy stať súčasťou Smart Logistics System od TIMOCOM a rozšíriť okruh svojich zákazníkov? V tom prípade se môžete informovať tu.

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Prečo dnes jazdy naprázdno už nie sú nutné

Stručný prehľad vašich práv a povinností v prípade meškania platieb

Konsolidácia prepráv v priemysle a obchode

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore