Z logistiky 18.05.2021
5

TIMOCOM Pomoc pri rozjazde: Ako získať zákazky

Získať objednávky prepráv je ľahšie, ako si myslíte - vďaka burze nákladov.

Proces založenia firmy so získaním všetkých podkladov je iba prvý krok. Po schválení živnosti môže nasledovať vstup do samostatného podnikania. Potom prídu prvé výzvy. K nim patrí aj získavanie prepravných objednávok. V tomto článku Vám vysvetlíme, ako sa Vám to podarí.

Chcete zákazky získať hneď? V TIMOCOM Marketplace máte prístup k najväčšej európskej burze nákladov a k aplikácii Výberové konania.

 

Odbor dopravy a logistiky je trvale rastúcim hospodárskym odvetvím, vďaka čomu rastie aj jeho atraktivita pre podnikateľov. Rozhodnutie založiť vlastnú dopravnú firmu sa preto priam núka. Založenie vlastnej firmy a jej uvedenie na trh však môže byť veľkou výzvou. V tomto seriáli na blogu TIMOCOM ponúka pomoc pri naštartovaní podnikania pre dopravcov, špeditérov a logistikov.

Cieľom nie je ponúkať klasické poradenstvo pri založení firmy pre start-upy, záujemcom o založenie firmy alebo tým, ktorí sa nedávno osamostatnili. Poskytneme Vám konkrétne rady z logistickej praxe, s ktorými vaša cesta k samostatnému podnikaniu začne úspešným štartom. Založenie dopravnej firmy je spojené s niektorými počiatočnými krokmi, ktoré sme prehľadne zhrnuli v článku na blogu TIMOCOM. V tejto časti Vám vysvetlíme, ako môžete získať zákazky. Predstavíme Vám dva často používané spôsoby: burzy prepráv a zadávacie platformy.

Burze nákladov sa (takmer) nevyhnete

Trh jednorazových prepráv ponúka atraktívne možnosti dopravcom a špeditérom. Prostredníctvom burzy nákladov máte možnosť získať objednávku prepravy.

Burzy nákladov

Burzy nákladov alebo prepráv slúžia ako jednoduché tržnice, kde sa môžu stretávať tí, čo dopytujú, a tí, čo ponúkajú. Stretávajú sa tu všetci, ktorí hľadajú voľné vozidlá alebo ich chcú vyťažiť. Všetci účastníci trhu môžu ponúkať nadbytočné dopravné kapacity alebo sa pozrieť, či sú voľné kapacity k dispozícii.

Na burze nákladov je v zásade uvedená relácia, údaje o termíne dodania a špecifické informácie o preprave a voľnom vozidle.

Na internete v súčasnosti nájdete veľký počet búrz so širokým spektrom kvality. Niektoré burzy fungujú ako digitalizovaná nástenka, iné umožňujú digitálne prepojené procesy. Často sú to doplnkové služby, ktoré sú potrebné pri spracovaní objednávky. K týmto doplnkovým službám môže patriť napríklad funkcia sledovania vozidiel alebo nástroj na plánovanie trás.

Na týchto portáloch môže každá firma inzerovať ponuku alebo dopyt. Pravidlá prístupu sú u každého poskytovateľa iné a pred použitím burzy si ich treba skontrolovať. Nie každá firma uvedená na bezplatnej burze nákladov musí byť seriózna. Pred uzatvorením obchodu je vhodné dobre si preveriť obchodných partnerov. Seriózne burzy nákladov to urobia za Vás a prístup do siete umožnia len prevereným firmám.

Kto chce zostať konkurencieschopný a ľahšie získať zákazky, ten si zvolí niektorú z búrz prepráv, ktorá podporuje digitálne procesy. Miera digitalizácie v logistike stále rastie. Po prvé je pre dopravnú firmu dôležité, aby jej obchodnými partnermi mohli byť aj vysoko digitalizované firmy.

Po druhé digitálne procesy ušetria veľké množstvo času pri uzatváraní a vybavovaní objednávok. Komunikácia medzi vami a Vaším budúcim zadávateľom môže napríklad prebiehať on-line. V ideálnom prípade možno pri vyhľadávaní objednávok v systéme zadať filtre, ktoré umožnia nájsť medzi veľkým počtom ponúk najvhodnejšiu zákazku. Patria sem údaje o termíne a informácie o preprave a ložnom priestore, ktoré možno vo filtroch nastaviť jedným kliknutím. Ak okrem toho ihneď dostanete oznámenie o nových ponukách, potom ste na burze nákladov našli veľmi dobrý nástroj na získavanie zákazníkov. Všetky tieto digitálne kroky vám ušetria kopu času.

Zadávacie platformy

Najistejšou cestou k naplneniu vašej kapacity sú stáli zákazníci. Aby ste nemuseli počas jazdy premýšľať o tom, ako získate ďalšiu zákazku, používajte platformu výberových konaní. Tá vám môže pomôcť nájsť si nových obchodných partnerov, ktorí objednávajú pravidelne. Etablujte sa ako firemný špeditér a zaistite si tak pravidelné alebo aspoň opakované zákazky. Náklady na získanie jednej zákazky sa znížia. Tak opäť ušetríte čas.

Na zadávacej platforme si môžete zákazky priamo pozrieť. Zadávateľa je možné kontaktovať priamo, prerokovať s ním detaily a spýtať sa ho na podmienky. Práve pre začínajúcich podnikateľov je to optimálny variant, ktorý umožní zistiť, akí zákazníci sú na trhu alebo o aké vozidlá je záujem. Najdôležitejším bodom je počet aktérov, ktorí sú na zadávacej platforme aktívni.

Každá sieť, či už burza nákladov alebo zadávacia platforma, žije z počtu svojich účastníkov. Čím väčší okruh, tým vyššia je pravdepodobnosť, že získate zákazku a vyhnete sa jazdám naprázdno. Ak je spolupráca so zadávateľom dobrá, môže z toho vzniknúť dlhoročný obchodný vzťah. Logistické odvetvie je dynamické a podmienky na trhu sa môžu rýchlo meniť. Ak nejaký zadávateľ vypadne, prostredníctvom burzy nákladov alebo zadávacej platformy rýchlo nájdete iné zákazky.

Burzy prepráv a platformy výberových konaní vám zaručia flexibilitu a istotu. Pritom nezáleží, či sa chcete dostať k prvým zákazkám, alebo ste už na trhu zavedení a chcete vstúpiť na nové trhy - v TIMOCOM Marketplace spojíte oboje. Nájdete tu objednávky prepráv prostredníctvom trhu jednorazových obchodov alebo v aplikácii Výberové konania.

Burza nákladov od TIMOCOM je najväčšia v Európe. Vďaka sieti pozostávajúcej z viac ako 53.000 zákazníkov nájdete partnera bez problémov. To sa podarí aj prostredníctvom aplikácie Výberové konania, pomocou ktorej nájdete spoľahlivých partnerov pre pravidelné prepravy.

Vyskúšajte TIMOCOM Marketplace zdarma a vyberte si až z 1.000.000 ponúk denne tú najvhodnejšiu pre Vás:

Mohlo by Vás tiež zaujímať:

TIMOCOM Pomoc pri štarte: Ako založiť dopravnú firmu?

TIMOCOM Pomoc pri štarte: Aké poistenie potrebujete ako dopravná firma

Ako zadávacie platformy pomáhajú získavať nové trhy

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore