Z dopravy 22.08.2022
3

Nedostatok skladov

Prečo by ste mali začať uvažovať inak

Muž stojí s tabletom v ruke v skladovej hale.

Obrat so skladovými priestormi sa v posledných 20 rokoch viac ako strojnásobil a už dnes sú sklady v najdôležitejších uzlových bodoch sveta nedostatkovým tovarom. Odborníci predpovedajú, že do roku 2025 budú potrebné len v samotnom Nemecku zhruba 4 milióny štvorcových metrov ďalších skladových priestorov. Čo je dôvodom tohto nedostatku? Tento článok na blogu vysvetľuje príčiny a poradí vám, ako by ste mali postupovať.

Vaše nákladné vozidlá a sklady praskajú vo švíkoch? Žiadny problém! Objavte aplikáciu Skladovanie v Smart Logistics System od TIMOCOM a vždy nájdete vhodné skladové priestory vo vašej blízkosti.

Nájdite si teraz vhodný skladovací priestor!

Prečo skladov nie je dosť

Dôvody nedostatku skladov sú zrejmé: On-line obchody sú na vzostupe oveľa viac ako v minulosti. Pandémia sa stala obrovským katalyzátorom pre elektronické obchodovanie. Následkom toho sa v spotrebiteľoch prebudili nové potreby a skladová logistika získala ešte väčší význam. Napríklad permanentné dodávky „just-in-time“ vedú k tomu, že sa čoraz viac nových podnikov tlačí na trh so skladmi v okolí aglomerácií a malé a stredne veľké skladové priestory sú čoraz nedostupnejšie. K tomu sa pridáva fakt, že mnoho stredne veľkých logistických podnikov nevyťažuje svoje skladové priestory na 100 percent a v dôsledku nedostatočnej flexibility sa tak pripravuje o cenný skladový potenciál.

Pre priemyselné a obchodné podniky je tento vývoj výzvou a zároveň dobrou príležitosťou k zmene myslenia. Ostatne sklady už dávno nie sú len čisto odstavnými plochami za čo najnižšie ceny, skôr znamenajú konkurenčnú výhodu.

Nedostatok skladov

Nové vnímanie B2C zákazníkov

Mestské minisklady a dobre prepojené dopravné firmy sa rýchlo postarali o to, že expresné dodávky a vratky sa pre koncového spotrebiteľa stali samozrejmosťou. Či už ide o potraviny, lieky alebo elektroniku, hračky, ba dokonca nábytok - na prianie možno takmer všetko doručiť do niekoľkých hodín alebo dokonca minút až k domovým dverám. A to „so zárukou“. Procesy tohto druhu sú možné len vďaka strategicky vybudovanej skladovej logistike. Nechajme bokom, ako udržateľný a ekonomický tento vývoj v skutočnosti je. Jedno je isté - potreby zákazníkov sa zmenili a zanechávajú svoju stopu aj v B2B sektore.

Výzvy pre B2B trh

V dôsledku koronavírusovej krízy sa téma skladovania dostala do centra pozornosti aj vo výrobných a obchodných firmách. S neistotou celosvetových dodávateľských reťazcov a sčasti pre extrémny nedostatok surovín sa totiž skladové priestory zrazu stali konkurenčnou výhodou. Mnohé firmy nakúpili základné produkty, aby sa vyhli možným problémom s dodávkami. Nakoniec sa však tieto základné produkty hromadili v skladových centrách a následkom nedostatku iných komponentov ich nebolo možné ďalej spracovať.

K tomu sa pridáva nový trend, a to zaistiť si nezávislosť od medzinárodných dodávateľských reťazcov výrobou priamo na odbytovom trhu. To však vedie k nárastu dopytu po skladových priestoroch. Veľmi obľúbené sú najmä menšie sklady.

Flexibilita v neistých časoch

Výnimočné situácie, ako je koronavírusová kríza alebo vojna na Ukrajine, ukázali, aké cenné sú skladové priestory. Aby bolo možné flexibilne reagovať na nedostatok skladových priestorov a vyhnúť sa problémom, je dôležité, aby sa firmy spoľahli nielen na jedného partnera, ale vytvorili si sieť skladov. Digitálni pomocníci, ako je burza skladových priestorov od TIMOCOM, vám pritom pomôžu.

Rýchle a spoľahlivé dodávky sú jedným z najdôležitejších servisných prísľubov našej modernej spoločnosti. Dlhé prepravné cesty však tomuto prísľubu často stoja v ceste. Preto hľadajte skladové priestory, ktoré sú čo najbližšie potenciálnym zákazníkom. Vďaka tomu môžete nielen rýchlo a flexibilne reagovať, ale navyše ušetríte prepravné náklady a zároveň znížite svoju ekologickú stopu.

Burza skladových priestorov od TIMOCOM vám pritom pomôže. Celkove sa v nej ponúka viac ako 9000 skladových a logistických priestorov v 46 európskych krajinách. Ako vo vyhľadávači tu môžete vyhľadávať voľné kapacity priamo na miestach, ktoré sú pre vaše podnikanie najvhodnejšie. Okrem toho máte možnosť filtrovať podľa štvorcových metrov, druhov skladov a zvláštneho vybavenia, a tak vždy nájsť vhodný sklad pre vaše potreby. Informujte sa ešte dnes o burze skladových priestorov od TIMOCOM a vyskúšajte náš Smart Logistics System, ktorý prinesie vyššiu efektivitu a istotu do vašich dodávateľských reťazcov.

Objavte teraz burzu skladových priestorov od TIMOCOM!!

Ďalšie zaujímavé články:

Digitálne mosty: Rozhrania spoja systém od TIMOCOM s vaším TMS alebo ERP systémom

Čo získate vďaka rozhraniam v logistike

Hodnotenie pomáha odvetviu logistiky dosiahnuť väčšiu transparentnosť a úspech

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore