TIMOCOM 02.02.2021
4

Naplánujte prepravu vlastných výrobkov individuálne a na základe údajov

Chcete vaším vlastným tovarom disponovať nezávisle, flexibilne a efektívne?

Štatistiky ako základ efektívneho manažmentu prepráv

Digitalizácia logistiky vám pomôže toto želanie splniť, napr. používaním rozsiahlej ponuky poskytovateľov IT v logistike, ako je TIMOCOM. Okrem klasických aplikácií používaných na zadávanie prepráv poskytujú tieto firmy prostredníctvom svojich služieb cenný náhľad na toto odvetvie a trh. S ich pomocou môžete sledovať a odhadovať vývoj na trhu, s istotou vyjednávať o cenách za prepravy a prepravy individuálne plánovať.

Zaujímate sa všeobecne o postupy v procese prepravy? Potom si stiahnite bezplatný TIMOCOM Whitepaper „Proces prepravy - lepšie, transparentnejšie, digitálnejšie“.

Východisková situácia je situácia na trhu: Dopravný barometer od TIMOCOM ako aplikácia na sledovanie v reálnom čase

15. decembra 2020 vykazoval dopravný barometer od TIMOCOM v medzinárodnom meradle pomer 78 percent prepráv k 22 percentom kapacít voľných vozidiel. Predvianočný dopyt v roku 2020 poznamenanom koronavírusom výrazne predstihol minulý rok. Ešte pred vianočnými sviatkami totiž mnohé vlády rozhodli o lockdowne, aby utlmili šírenie nákazy. Následkom toho vzrástli nákupy do zásoby, podobne ako nákupy on-line.

Dopravný barometer každý deň poskytuje informácie o stave ponuky prepráv v pomere k dostupnému nákladnému priestoru a poskytuje prehľad o reláciách v 44 európskych krajinách. Pre vás ako výrobnú a obchodnú firmu je dôležitý aj ročný prehľad. Ponúka porovnanie vývoja bežného roku s vývojom predošlých rokov. Sezónne výkyvy sú vďaka tomu transparentné. To vám umožní prijať preventívne opatrenia, napr. na dobu nedostatku prepravných kapacít spôsobeného skokovým nárastom dopytu po určitých výrobkoch.

Vaše rozhodnutie: Pevná cena vďaka dlhodobým zmluvám alebo denná aktuálna cena prepravy

Tovar treba dopraviť zákazníkovi. Vy rozhodnete o tom, či využijete tradičný prostriedok, teda výberové konanie a rámcovú zmluvu, alebo či sa obrátite na dodávateľov dostupných na trhu krátkodobých obchodov.

Ak sa chcete už vopred vyhnúť situáciám, keď je nedostatok prepravných kapacít, je pre vás ako zadávateľa rozumné zaviazať si pevného dodávateľa rámcovou zmluvou. Z finančno-strategického pohľadu sa to síce  nemusí na prvý pohľad javiť ako rozumné, lebo na nepredvídateľné výkyvy už nemôžete reagovať flexibilne. Vaši zákazníci však od vás očakávajú spoľahlivosť. To sa týka dodávky objednaného tovaru v dohodnutom termíne a na dohodnutom mieste, aj ceny.

Burza nákladov od TIMOCOM je naopak miesto, kde na poslednú chvíľu môžete nájsť prepravcu pre váš tovar. To platí pre nepravidelne prepravované jednotlivé náklady, aj pre kompletné náklady. Aplikácie vám poskytnú možnosť reagovať na objednávky vašich zákazníkov flexibilne. Na rozdiel od výberových konaní na trhu krátkodobých prepráv pracujete s premenlivými cenami za prepravu, ktoré sa môžu meniť zo dňa na deň.

S výberovým konaním v Smart Logistics System od TIMOCOM a s ponukou prepravy oslovíte potenciálne viac ako 45.000 overených firiem z celej Európy. Títo odborníci sú schopní splniť vaše kvalitatívne požiadavky na prepravu šitú na mieru a v neutrálnom prostredí systému s vami dohodnúť férovú cenu za prepravu.

Cena za prepravu: Čo je férové, čo je bežné?

Najväčší vplyv na ceny prepráv majú tieto variabilné náklady:

  • druh tovaru
  • veľkosť objednávky
  • výdavky na vozidlo
  • kilometre
  • mýtne
  • trvanie a čas

Ak máte obmedzené skúsenosti s vyjednávaním o cenách prepravy, potom vám systém od TIMOCOM pomôže: Ponuky poskytovateľov, ktoré dostanete v rámci výberových konaní alebo dopytoch po doprave, vám poskytnú dobrú predstavu o aktuálnych cenách za prepravu.

Funkcie Štatistiky okrem toho dokumentujú vaše dohodnuté ceny z dopytov a objednávok, ktoré môžete filtrovať buď podľa dodávateľov, alebo relácie. Okrem toho máte k dispozícii filtrovanie podľa obdobia, takže môžete sledovať vývoj vami dohodnutých cien za prepravy - čo možno ďalej členiť podľa jednotlivých dodávateľov. Obrátene majú túto funkciu k dispozícii aj vaši dodávatelia. Vďaka tomu môžete na základe údajov, ale aj s prihliadnutím na aktuálne vonkajšie vplyvy dohodnúť novú cenu za prepravu.

Využívať údaje, bezpečne dohodnúť ceny, cielene disponovať

Vašou úlohou je rozoznať, kedy je cena oprávnená. Dopravný barometer, uvedené aplikácie od TIMOCOM a funkcie Štatistiky vám pritom poskytnú fundovaný dátový základ.

Získajte dobrý cit pre ceny bežné na trhu, dlhodobo optimalizujte vaše výdavky, zaistite, aby vaši zákazníci aj dopravcovia boli spokojní. Takto vytvoríte sieť spoľahlivých dodávateľov, ktorí vám budú nápomocní pri zvládaní vašich logistických výziev.

Skúste bezplatný test v TIMOCOM a disponujte na základe údajov

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Konsolidácia prepráv v priemysle a obchode

Ako zadávacie platformy pomáhajú získavať nové trhy

Inteligentná spolupráca v logistike: Ako úspešne zapojiť zákazníkov do digitálneho vývoja produktu

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore