Z logistiky 20.11.2023
5

Správny typ palety pre váš dodávateľský reťazec

Palety.

Každý, kto sa pohybuje v logistike, sa nevyhnutne stretne s pojmom paleta. Ide o hlavnú prepravnú pomôcku, ktorá v závislosti od účelu použitia existuje v rôznych veľkostiach, tvaroch a materiáloch. Palety zjednodušujú manipuláciu s s tovarom a nákladom a vďaka svojej stohovateľnosti umožňujú lepšie využiť priestor v sklade a nákladnom automobile. Ale nie je paleta ako paleta. Existujú rôzne typy a oblasti použitia a tým sa podrobnejšie venuje tento článok. 

Ďalšie zaujímavé články zo sveta cestnej nákladnej dopravy: Prihláste sa k odberu našich noviniek z oblasti logistiky a pravidelne dostávajte najnovšie informácie z odvetvia! 

Bežné typy paliet 

Gablerov hospodársky slovník definuje pojem „paleta“ ako „štandardizovanú trvanlivú plošinu, ktorá je základňou pre stohovateľný tovar a s ktorou možno manipulovať ako s nakladacou jednotkou pomocou vysokozdvižných vozíkov“. Palety však možno klasifikovať podľa rôznych kritérií, napríklad podľa materiálu, tvaru, veľkosti a oblasti použitia. V nasledujúcom texte vám prinášame stručný prehľad najbežnejších typov paliet. 

 

Drevené palety

Drevené palety sú jedným z najbežnejších typov paliet. Aby sa zabránilo dovozu choroboplodných zárodkov, existujú predpisy o ošetrení dreva, ktoré sa okrem iného zahrieva pri určitých teplotách, aby sa denaturovali bielkoviny, ktoré obsahuje. Hoci teoreticky možno na výrobu použiť takmer všetky druhy dreva, povolených je len 17 z nich, vrátane javora, brezy, duba, borovice a brestu. 

Keď sa povie drevená paleta, väčšina ľudí si predstaví europaletu (tiež EUR paletu alebo Europool paletu). Tento typ je v Európe veľmi rozšírený a používa sa najmä na prepravu spotrebného tovaru, napríklad pri rozvoze do supermarketov. Predpisy pre europaletu podľa normy EN 13698 stanovujú, že má rozmer 1 200 mm x 800 mm x 144 mm. Možno ju zdvíhať a prepravovať zo všetkých štyroch strán a  pojme  0,4 ložného metra. 

Hlavnou výhodou práce s europaletou je, ako napovedá názov, možnosť vymeniť paletu prostredníctvom paletového fondu. O tom, ako funguje výmena paliet, a o užitočných odborných tipoch na túto tému sme sa už zmienili v iných článkoch na blogu. 

Okrem europaliet však existujú aj ďalšie typy drevených paliet. Patrí sem napríklad paleta typu CP, ktorá bola vyvinutá špeciálne pre niektoré priemyselné odvetvia, napr. pre potravinársky a chemický priemysel. 

Drevenou paletou, ktorá sa líši od ostatných svojho druhu, je paleta typu INKA, ktorá je vyrobená z lisovaného dreva a ktorú možno prázdnu ľahko naskladať na seba, aby sa ušetrilo miesto. 

 

Plastové palety 

Obľúbenou alternatívou k dreveným paletám sú palety plastové. Väčšinou sa používajú ako jednorazové alebo opakovane použiteľné palety. Jednorazové plastové palety sú vyrobené z materiálov, ako je polypropylén (PP) alebo polyetylén (PE), preto sú ľahké, majú však vysokú nosnosť. Po preprave ich možno recyklovať a ich výhodou je, že ich netreba ošetrovať proti škodcom a vlhkosťou. 

Opakovane použiteľné plastové palety sú vyrobené z odolného plastu, preto sú trvanlivé a odolajú nárazom aj vlhkosti. Používajú sa najmä v uzavretých dodávateľských reťazcoch, kde ich možno po vyložení vziať späť a znova použiť. 

V odvetviach s veľmi prísnymi hygienickými predpismi, napríklad vo farmaceutickom a potravinárskom priemysle, sa používajú hygienické palety, ktoré sa vyrábajú špeciálne na tento účel. Obvykle sa ľahko čistia a sú odolné voči chemikáliám. Použitie tohto typu paliet má minimalizovať riziko kontaminácie. 

 

Kovové palety 

Kovové palety sa pre svoju odolnosť a robustnosť používajú hlavne v preprave. Oceľové palety sa často používajú´napríklad v priemyselnom prostredí, ako je strojárstvo a spracovanie kovov, kde môžu byť vystavené mechanickému a chemickému namáhaniu. 

Hliníkové palety sú zas veľmi ľahké a odolné voči korózii, takže sú vhodné na použitie v oblastiach, kde je výhodou jednoduchá manipulácia. Hliníkové palety sa používajú aj v potravinárskom priemysle, pretože sú hygienické a nehrdzavejú.

Podobné výhody majú aj palety z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sú navyše mimoriadne odolné voči korózii, preto sú vhodné na použitie tam, kde je dôležitá hygiena a čistota. 

 

Špeciálne palety 

V cestnej nákladnej doprave sa používajú aj rôzne typy špeciálnych paliet, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre určité požiadavky alebo odvetvia. Patria medzi ne ploché palety, ktoré nemajú žiadny rám a tvorí ich iba rovný povrch. Často sú perforované, čo ich odľahčuje a zlepšuje vetranie. Najčastejšie sa používajú v priemyselných odvetviach, ako je poľnohospodárstvo, priemysel stavebných materiálov a na skladovanie veľkých a objemných výrobkov. Okrem plochých paliet existujú aj ďalšie špeciálne palety, ktoré sa používajú napríklad na prepravu nebezpečného alebo citlivého tovaru. Existujú aj firmy, ktoré ponúkajú výrobu špeciálnych paliet podľa individuálnych požiadaviek. 

 

Kritériá výberu správnej palety

Výber správneho typu palety závisí od niekoľkých faktorov vrátane typu prepravovaného tovaru, požiadaviek dodávateľského reťazca, skladovacieho priestoru a ďalších špecifických potrieb. Tu je zopár otázok, ktoré vám pomôžu vybrať správny typ palety: 

  • Aký tovar chcete prepravovať? Zvážte typ, hmotnosť, veľkosť a citlivosť tovaru. Ťažké a krehké tovary môže vyžadovať robustné alebo špeciálne typy paliet pre zaistenie bezpečnej prepravy.
  • Ako vyzerá váš dodávateľský reťazec? Zvážte jednotlivé kroky v dodávateľskom reťazci, ako je nakládka, preprava a vykládka, a zvážte aké požiadavky v tomto procese vznikajú. Do úvahy napríklad vezmite, či majú byť palety stohovateľné alebo prepravované vysokozdvižným vozíkom. 
  • Aké faktory prostredia treba vziať do úvahy? Všímajte si vplyvy, ktorým sú palety počas prepravy vystavené. Napríklad či môžu zmoknúť alebo prísť do kontaktu s chemikáliami. 
  • Existujú špecifické požiadavky? Zistite, či treba dodržiavať nejaké zvláštne požiadavky, napríklad hygienické alebo bezpečnostné predpisy. 
  • Ako vyzerá pomer úžitku a nákladov? Vaša voľba by mala byť ekonomicky rozumná a funkčná. Zvážte aspekty, ako sú obstarávacie náklady, opakované použitie, trvanlivosť a efektivita prepravy.

Môže byť užitočné obrátiť sa na odborníkov alebo dodávateľa paliet, aby ste si ujasnili konkrétne otázky a získali rady na základe vašich požiadaviek. Dôkladná analýza vyššie uvedených faktorov pomôže vybrať správny typ palety, ktorý najlepšie splní požiadavky vášho dodávateľského reťazca.

 

Správny typ palety pre efektívny a bezpečný dodávateľský reťazec

Výber správneho typu palety je pre efektívny a bezpečný dodávateľský reťazec zásadný. V závislosti od druhu prepravovaného tovaru, požiadaviek dodávateľského reťazca, environmentálnych faktorov a špecifických požiadaviek treba zohľadniť rôzne kritériá. Drevené palety, plastové palety, kovové palety a špeciálne palety majú svoje výhody a možnosti použitia. Starostlivá analýza týchto faktorov a prípadné odborné poradenstvo vám pomôžu vybrať správny typ palety, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám. Použitím správnych paliet môžete uľahčiť manipuláciu s tovarom, optimalizovať využitie priestoru a zaistiť plynulý tok v dodávateľskom reťazci.

 

Chcete si ešte viac zdokonaliť svoje znalosti logistiky v cestnej doprave? Prihláste sa na odber našich noviniek z oblasti logistiky a buďte v obraze! 

Mohlo by Vás zaujímať:

Využívanie europaliet – riešenie paletového dlhu

Bude výmena paliet onedlho digitálna? Výzvy a tipy odborníkov

Dôležité informácie o zabezpečení nákladu v cestnej doprave

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore