Z logistiky 10.10.2023
4

TIMOCOM Pomoc pri rozjazde: V 4 krokoch k vodičskému oprávneniu na nákladné vozidlá

Pán sediaci v kamióne.

Už dlho snívate o práci vodiča kamiónu? Potom potrebujete hlavne jednu vec: vodičský preukaz na nákladné vozidlá. V tomto článku na blogu sa dozviete, ako vyzerá cesta k získaniu vodičského preukazu na nákladné vozidlá a na čo si musíte dať pozor.

Aké požiadavky treba splniť?

Pred prihlásením na výcvik na získanie vodičského oprávnenia na nákladné vozidlá sa musíte uistiť, že spĺňate nasledujúce požiadavky:

  • Musíte mať aspoň 21 rokov (18 rokov s obmedzením alebo v kombinácii s preukazom profesnej spôsobilosti s rozšíreným školením).

  • Musíte mať vodičské oprávnenie minimálne skupiny B.

Spĺňate všetky kritériá? Skvelé! Potom ideme na to!

 

V 4 krokoch k vodičskému oprávneniu na nákladné vozidlá

 

1. Nájdite si vhodnú autoškolu

Prvým krokom je výber správnej autoškoly. Aby ste si našli autoškolu, ktorá vám a vašim potrebám bude dokonale vyhovovať, mali by ste výberu venovať dostatok času. Porovnajte ponuky rôznych autoškôl a nájdite si renomovanú autoškolu, ktorá vám ponúkne komplexný výcvik s kvalifikovanými inštruktormi.

 

2. Teória predchádza prax

Podobne ako vodičské oprávnenie na osobné autá aj výcvik na získanie vodičského oprávnenia na nákladné vozidlá pozostáva z teoretickej a praktickej časti. Pred praktickým výcvikom musíte absolvovať teóriu. V tejto fáze získate základné znalosti z oblasti bezpečnosti cestnej premávky, o upevnení nákladu, dopravnom práve a technike vozidiel.

 Pre získanie vodičského oprávnenia na nákladné vozidlá je treba absolvovať 31 vyučovacích hodín, pričom každá takáto hodina trvá 45 minút reálneho času. Hodiny teórie sa dajú absolvovať z domu cez štátny e-learning. Teoretické vyučovanie je ukončené skúškou. Teoretická skúška pozostáva zo 40 rôzne ohodnotených otázok z celkových 1400. Aby ste testom prešli, musíte získať aspoň 90 bodov z 100. Čas vyhradený na skúšobný test je 30 minút. 

 

3. Z učebne na cestu

Posledným a najdôležitejším krokom na ceste k získaniu vodičského oprávnenia na nákladné vozidlá je praktický výcvik. Bude Vás sprevádzať skúsený inštruktor, ktorý Vás naučí základným zručnostiam pri riadení nákladného vozidla.

 

To zahŕňa

  • rozjazd,
  • radenie,
  • brzdenie,
  • parkovanie,
  • cúvanie
  • a jazdu v cestnej premávke.

 

Praktická skúška pozostáva z rôznych úloh, ktoré musíte zvládnuť v reálnych podmienkach.

Minimálny počet vyučovacích hodín (1 h = 45 min. reálneho času) je v praktickej príprave stanovený na 31. Teoretická a praktická zdravotná príprava sa vyučuje osem hodin.

 

4. Vždy aktuálne

Urobili ste vodičské skúšky? Super! Niečo však stále chýba: Okrem vodičského oprávnenia musia všetci profesionálni vodiči predložiť doklad o tzv. odbornej spôsobilosti vodiča.

Školenie a výcvik na získanie preukazu odbornej spôsobilosti musí vždy prebiehať podľa zákona č. 280/2006 Z. z. o odbornej spôsobilosti vodiča profesionála, 56/2012 Z. z. o cestnej doprave a vykonávacej vyhlášky č. 124/2012 Z. z. Cieľom školenia je zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky a zlepšiť zručnosti vodičov nákladných vozidiel. Školenie pre preukaz odbornej spôsobilosti vodiča môžete absolvovať v akreditovanom školiacom stredisku.

Jeho získaniu predchádza školenie v dĺžke 140 hodín, ktoré pozostáva zo 130 hodín teórie a 10 hodín jazdy. Potom treba zložiť skúšky na príslušnom odbore dopravy a po ich absolvovaní je uchádzačovi za poplatok 16,5 EUR vydaný doklad o odbornej spôsobilosti.

 

V oblasti teórie získate znalosti z nasledujúcich oblastí:

  • dopravné právo
  • bezpečnostné predpisy
  • ochrana zdravia
  • ekologická jazda
  • ekonomická jazda

 

V praxi si precvičíte techniku jazdy a naučíte sa, ako predchádzať nehodám. Na konci školenia dostanete osvedčenie, že ste kvalifikovaný profesionálny vodič.

Kvalifikácia vodiča z povolania musí byť každých päť rokov obnovovaná opakovacím školením.  Môžete tak aktualizovať svoje znalosti a ďalej zlepšovať svoje zručnosti.

Je dôležité, aby ste kvalifikáciu profesionálneho vodiča dokončili včas, inak prídete o vodičské oprávnenie a nebudete môcť pracovať ako profesionálny vodič.

 

Cesta je cieľ

Cesta k získaniu vodičského oprávnenia na nákladné vozidlá môže byť náročná. Správnym tréningom a prípravou však rýchlo dosiahnete svoj cieľ. Vyberte si renomovanú autoškolu a investujte čas a úsilie do teoretického i praktického vyučovania. Nezabudnite si doplniť kvalifikáciu vodiča z povolania, aby ste kariéru vodiča nákladného vozidla mohli úspešne začať. Takto položíte základný kameň pre založenie vlastnej dopravnej firmy.

Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, prvou úlohou pre novo založenú dopravnú firmu je získať zákazky. TIMOCOM Marketplace Vám po šiestich mesiacoch Vašej existencie na trhu ponúka možnosť nájsť nových zákazníkov a vybudovať sieť spoľahlivých obchodných partnerov.

 

Znie to zaujímavo? Potom si nenechajte ujsť príležitosť! Vyskúšajte si nezáväzne TIMOCOM Marketplace a využite až milión ponúk prepráv a voľných vozidiel každý deň.

 

Mohlo by Vás zaujímať:

TIMOCOM Pomoc pri štarte: Ako založiť dopravnú firmu?

TIMOCOM Pomoc pri štarte: Z čoho pozostávajú výdavky na dopravu?

Dopravná firma: Ako získať zákazky

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore