Z dopravy 21.03.2023
7

Ako založiť autodopravu ‒ praktický sprievodca

Praktický sprievodca - ako na podnikanie v autodoprave

Biely kamión na ceste

Kto by sa nechcel stať svojím vlastným šéfom? Vlastná dopravná firma je skvelý spôsob, ako to dosiahnuť.

Veľkosť svetového trhu nákladnej dopravy sa odhaduje na 2 945,6 miliárd dolárov a stále rastie. K rastu prispel vyšší dopyt po on-line nákupoch spôsobený celosvetovou pandémiou. 

Aj keď dopravné firmy môžu trápiť rastúce náklady na pohonné hmoty, odvetvie ako celok bude ďalej rásť. Vďaka tomu je práve teraz najlepší čas začať podnikať v autodoprave.

Náš praktický sprievodca vám poradí s potrebným kapitálom, vašimi zákonnými povinnosťami, výberom správnych vozidiel a zamestnancov aj s tým, ako získať klientov.

Chcete automaticky dostať informáciu, ak napríklad vyjde nový článok? Zaregistrujte tu vašu e-mailovú adresu:

Tri dôvody pre založenie dopravnej firmy

Ak ste premýšľali o tom, že sa stanete OSVČ a začnete podnikať v autodoprave, existujú tri hlavné dôvody, prečo je to dobrý nápad.

Pre vstup do odvetvia nákladnej dopravy nie sú zložité vstupné požiadavky, čo šetrí čas na školenie. To znamená, že dopravná firma sa dá založiť relatívne rýchlo.

Na založenie dopravnej firmy ‒ v porovnaní s inými podnikmi ‒ nepotrebujete veľký kapitál.

Mnohí ľudia by radi riadili svoju vlastnú firmu. A podnikanie v autodoprave je skvelý spôsob, ako to dosiahnuť. Môžete si riadiť čas tak, aby bol v súlade s vaším osobným životom; môžete sa rozhodovať sami a nemusíte sa nikomu zodpovedať.

Koľko peňazí si vyžiada dopravná firma na začiatku podnikania?

Napríklad vo Veľkej Británii stojí začatie podnikania s jedným vozidlom v priemere 34 048 libier (cca 40.500 EUR). Táto suma zahŕňa mzdy, cenu koncesie, poistenie, pohonné hmoty a školenie.

Vybavenie si však môžete aj prenajať, čo vám zníži vstupné náklady. Ak ste v odvetví nováčikom, môže byť dobré začať pomaly a pred rozšírením a investovaním do drahého vybavenia, ako sú vozidlá, zistiť, ako to v odvetví chodí.

A aké sú náklady na podnikanie v autodoprave?

Začatie podnikania v autodoprave nemusí vyžadovať mnoho peňazí, ale nesmiete zabudnúť na priebežné náklady.

Tie budú zahŕňať mzdy, údržbu a nákup vozidla, prenájmy, poistenie, cestnú daň, mýtne a školenia.

Náklady môžete znížiť tak, že budete jazdiť sami, dopravná firma však bude potrebovať aj ďalších zamestnancov, napríklad administratívneho pracovníka.

Povinnosti dopravnej firmy dané zákonom

Podobne ako pri každom ďalšom podnikaní, aj pri podnikaní v autodoprave budete mať zákonom dané povinnosti. 

Budete potrebovať živnostenský list. Pre podnikanie v tomto odvetví sú potrebné rôzne povolenia pre odvetvie autodopravy, pre ktoré treba spĺňať určité podmienky zákona o cestnej doprave.

Dopravná firma sa nezaobíde bez vozidiel. Banka alebo daňový poradca vám musí vystaviť potvrdenie o potrebných finančných prostriedkoch, ktoré treba priložiť pri podaní žiadosti o povolenie podnikať v autodoprave.

Zákon pre dopravné firmy vyžaduje aj poistenie, ktoré pokryje napríklad takzvané škody na tovare alebo škody vzniknuté v dôsledku meškania. Ide o poistenie nákladného vozidla, poistenie zodpovednosti dopravcu a doplnkové poistenie. Ak máte zamestnancov, treba uzavrieť aj zákonné poistenie zodpovednosti zamestnávateľa.

Zákony sa môžu meniť, takže by ste si mali preštudovať najnovšie pravidlá a predpisy v odvetví nákladnej dopravy a sledovať novinky.

Kde dopravná firma získa základné školenie v oblasti prepravy tovaru?

Zákon o cestnej doprave vyžaduje odbornú spôsobilosť zodpovedného zástupcu firmy, preto treba absolvovať skúšku na odbore dopravy príslušného krajského úradu. Špecializované školiace kurzy ponúka napríklad Akadémia pre dopravcov.

Jedným z najdôležitejších školiacich kurzov, ktoré by ste mali absolvovať, je školenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, aby sa zaistilo, že budete plniť svoje povinnosti voči svojim vodičom.

Začnite formovať svoje podnikanie v autodoprave

Po splnení všetkých hlavných požiadaviek, ktoré potrebujete pre podnikanie v autodoprave, je čas formovať vašu firmu tak, aby vyhovovala vašim potrebám a možnostiam.

Zamerajte sa na určitý segment trhu

Najlepšie, čo dopravná firma môže urobiť, je zamerať sa na konkrétny sektor, ktorému sa bude venovať. To sa pre vás stane prínosom, pretože v takom segmente trhu sa stanete odborníkom, čo môže vaše podnikanie v autodoprave odlíšiť od ostatných a tak lepšie prilákať zákazníkov.

Ak už v nejakom segmente máte skúsenosti, bolo by dobré zvoliť si práve tento, pretože už viete, ako to v ňom chodí.

Váš segment trhu bude definovaný aj miestom podnikania. Keď ako dopravná firma chcete pôsobiť v určitej lokalite, musíte zaistiť, že tovar, ktorý chcete prepravovať, je v tejto lokalite žiadaný.

Výber segmentu trhu ovplyvní aj typ vozidla, ktoré potrebujete. Niektoré vozidlá sú drahšie ako iné. Možno si budete chcieť vybrať segment trhu, ktorý vám umožní mať menšie vozidlo.

Vyberte si správne vozidlá

Pre dopravné firmy sa ponúka mnoho možností, ktoré závisia od typu tovaru, ktorý chcú prepravovať, a terénu, po ktorom budú vozidlá jazdiť.

Nemusíte kupovať nové auto, pretože rovnako dobre môže fungovať aj ojazdené  vozidlo. Alebo si vozidlo môžete prenajať a znížiť tak počiatočné investície.

Typy prívesov, ktoré používate, ovplyvnia vozidlo, ktoré potrebujete. Keď napríklad používate iba návesy, budete potrebovať 44-tonový ťahač.

Plachtové návesy sú vhodné pre rôzne priemyselné odvetvia, ak plánujete prepravu rôznych tovarov. Umožnia vám väčší výber typu vozidla, s ktorými ich možno používať.

Zvoľte lokalitu

Možno si budete chcieť vybrať miesto blízko vášho bydliska, aby ste ušetrili čas a peniaze. Vaša dopravná firma musí byť blízko hlavných trás, aby ste ušetrili čas a palivo pri ceste zo skladu na trasu.

Niektoré regióny budú, čo sa týka skladov, drahšie ako iné, takže je dobré pozrieť sa na ceny v rôznych regiónoch.

Nastavte ceny

Ak budete chcieť byť ako dopravná firma konkurencieschopní, budete musieť ponúkať nízke ceny. Ak môžete svoje podnikanie v autodoprave začať ponukou nižších cien, než majú vaši konkurenti, mali by ste rýchlo zohnať klientov. Ceny budete môcť zvýšiť až potom, keď sa na trhu zavediete.

Získajte správny personál

Pri najímaní zamestnancov je dôležité, aby ste získali ich referencie a tieto overili. Úspech vášho podnikania závisí od správnych ľudí. Ak vaši vodiči nebudú spoľahliví, rýchlo to poškodí vašu povesť.

Budete potrebovať zamestnancov, ktorých budú mať zákazníci radi a ktorí zákazníkom zaistia najväčšie pohodlie.

Nejde len o to zamestnať najlepších ľudí. Treba sa o nich aj patrične starať: priebežne ich školiť, poskytovať im podporu a správne zdroje.

Ako nájsť náklad pre svoje vozidlo

Existuje mnoho spôsobov, ako nájsť prácu ako dopravná firma. Môžete vytvoriť webové stránky, vytvoriť sieť kontaktov alebo využiť marketing.

Na propagáciu svojej firmy môžete vytvoriť jednoduchú webovú prezentáciu, ale aby ju objavili návštevníci, bude trvať nejaký čas. Keď na webových stránkach získate určitú návštevnosť, pokúste sa od návštevníkov získať informácie, aj keby malo ísť len o e-mail. Pomôže vám to vytvoriť zoznam potenciálnych zákazníkov, ktorým potom pomocou e-mailu môžete ponúkať služby.

Urobte si vo vašom regióne zoznam aktívnych firiem, ktoré zodpovedajú vášmu segmentu trhu, a kontaktujte ich buď telefonicky, pomocou sociálnej siete LinkedIn alebo e-mailom.

Môžete inzerovať na digitálnych kanáloch, ako sú sociálne médiá, alebo potenciálnym zákazníkom posielať tlačené marketingové materiály. Tieto náklady musíte pri zakladaní dopravnej firmy vziať do úvahy.

Zaregistrujte sa na burze nákladov

Môžete sa zaregistrovať aj na burzu nákladov, ako je TIMOCOM, aby za vás spravovala vašu nákladnú dopravu. Burza nákladov pomáha zefektívniť podnikanie a ušetrí vám peniaze a stres. Stav svojho nákladu môžete kedykoľvek skontrolovať, aby ste sa uistili, že vaše podnikanie v autodoprave beží hladko.

Burza nákladov vám ušetrí aj hľadanie kontaktov. Začínajúca dopravná firma môže budovaním databázy kontaktov stráviť dlhý čas. TIMOCOM ponúka rozsiahlu sieť potenciálnych obchodných partnerov.

Pomocou nášho TIMOCOM Marketplace vás môžeme spojiť s cestnými dopravcami, špeditérmi a obchodnými spoločnosťami. 

Začiatok podnikania v autodoprave môže naháňať strach a mať partnera, ako je TIMOCOM, ktorý vás povedie, môže pomôcť k úspechu vašej dopravnej firmy.

Začať podnikať v autodoprave nie je ľahké, ale používanie burzy nákladov vďaka automatizovaným úlohám a absencii skrytých poplatkov vám môže pomôcť zbaviť sa stresu.

Ak chcete viac informácií o tom, ako vám môžeme pomôcť s nastavením vašej dopravnej firmy, kontaktujte nás ešte dnes.


Mohlo by vás zaujímať:

Prepravy plánujte s predstihom

Eurolicencie a legislatívne zmeny od 21.05.2022

Ako sa vyhnúť jazdám naprázdno s 5 tipmi od TIMOCOM

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore