Z dopravy 25.10.2021
4

Dopravný barometer TIMOCOM: Silný nárast po letnom prepade v treťom štvrťroku

Pozitívny vývoj pokračuje

Grafické zobrazenie vývoja ponúk prepráv v treťom štvrťroku 2021

Cestná nákladná doprava je v dobrej kondícii. V treťom štvrťroku 2021 je objem prepráv podľa dopravného barometra TIMOCOM celkove o celých 51 percent vyšší ako v predošlom roku. Hoci ide o malý pokles v porovnaní s druhým štvrťrokom 2021, pre odvetvie dopravy a logistiky toto číslo opäť prestavuje pozitívny impulz.

Využite aktuálne tendencie dopravného trhu pre vaše podnikanie a stiahnite si dopravný barometer TIMOCOM:

Bezplatne na stiahnutie pre iOS

Bezplatne na stiahnutie pre Android

Po letnom prepade sa trh opäť rozbehol naplno

Ponuky prepráv boli na rekordnej úrovni už v druhom štvrťroku a v treťom štvrťroku tento dobrý vývoj pokračuje. Už prvý štvrťrok sa začal rastom o 58 percent, druhý štvrťrok s rastom o 251 percent v porovnaní so slabým štvrťrokom predošlého roka 2020 dosiahol nové rekordy. Vyhodnotenie dopravného barometra TIMOCOM ukazuje výsledok za tretí štvrťrok: Rast o 51 percent v porovnaní s rokom 2020, aj keď možno zaznamenať malý pokles v porovnaní s druhým štvrťrokom 2021. Po porovnateľne slabom auguste s poklesom o 29 percent v porovnaní s júlom 2021 nastúpil september s rastom počtu prepráv o 54 percent. To ukončilo letný prepad.

Tretí štvrťrok v mesačnom porovnaní

Ako tento vývoj vyzerá detailne? Júl 2021 vykázal v porovnaní so silným júnom malý pokles o 6 percent. K ešte výraznejšiemu poklesu ponúk prepráv došlo v auguste, celkove o 29 percent. Dôvodom bol letný prepad, ako potvrdzuje aj Gunnar Gburek, tlačový hovorca spoločnosti TIMOCOM: „Ide o sezónny vývoj. V letných mesiacoch už tradične zaznamenávame pokles ponúk prepráv. Predovšetkým august patrí v Európe k slabším mesiacom. Dôležitejší je aj naďalej pozitívny vývoj v porovnaní s rokom 2020 a nárast v septembri, v ktorý sme dúfali a ktorý aj nastal.“ Cestná nákladná doprava v septembri zaznamenala opäť významný nárast o 54 percent v porovnaní s predošlým mesiacom. V porovnaní so septembrom 2020 ide o nárast o 33 percent.

Nemecký vnútrozemský trh vykazuje čísla na európskej úrovni

Suma všetkých ponúk prepráv v Európe je dobrým zrkadlovým obrazom nemeckého vnútorného trhu, pretože čísla tu vykazujú podobný priebeh. Prepravy na nemeckom trhu síce v porovnaní s druhým štvrťrokom 2021 klesli o 18 percent, napriek tomu však došlo k nárastu oproti roku 2020. A výsledok? S nárastom o 47 percent pri prepravách v porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka (porovnanie 3. štvrťrokov 2021 a 2020) dopravný barometer zaznamenal dokonca viac ponúk ako v roku 2019. Pri pohľade na jednotlivé mesiace to vyzerá takto: júl +105 percent, august +34 percent a september +24 percenta.

Skutočnosť, že september zaznamenal výrazný rast o 60 percent v porovnaní s augustom, je takisto podmienená sezónnymi výkyvmi. „Vývoj možno aj u nás čiastočne pripísať tomu, že sa začínajú obchody súvisiace s koncom roka,“ vysvetľuje Gunnar Gburek.

Situácia na poľskom trhu je výrazne slabšia

Hoci v Nemecku zaznamenávame pri počte prepráv výrazný a trvalý rast, poľský vnútorný trh vykazuje slabšie čísla. Aj keď dopravný barometer aj tu zaznamenal rast počtu prepráv o 26 percent v porovnaní s rovnakým štvrťrokom predošlého roka, tretí štvrťrok 2021 vykazoval s 2 percentami iba malý nárast v porovnaní s druhým štvrťrokom. Po silnom júli s nárastom o 66 percent v porovnaní s rovnakým mesiacom predošlého roka nasledoval august s nárastom počtu prepráv o 19 percent v porovnaní s rokom 2020. September vykazuje rovnakú úroveň ako v období pandémie.

Objem prepráv z Beneluxu do Nemecka

Prepravy z Holandska a Belgicka do Nemecka opäť rastú. Zmeny v treťom štvrťroku 2021 v porovnaní s rovnakým štvrťrokom predošlého roka:

  • NL -> DE: júl: 276 %/aug: 100 %/sep: 110 %
  • BE -> DE: júl: 388 %/aug: 169 %/sep: 121 %

Aj francúzsky vnútorný trh zaznamenal v treťom štvrťroku 2021 oproti roku 2020 výrazný nárast: Konkrétne: júl 32 percent, august 20 percent a september 28 percent.

Vývoj prepráv z Maďarska do Nemecka a Rumunska, resp. z Rakúska do Slovinska:

  • HU -> DE: júl: 0 %/aug: +10 %/sep: -33 %
  • HU -> RO: júl: -21 %/aug: -7 %/sep: -38 %
  • AT -> SI: júl: -16 %/aug: -18 %/sep: -22 %

Nedostatok vodičov v Európe naberá dramatické rozmery

Ako ukazuje vývoj vo Veľkej Británii, nedostatok vodičov je zničujúci nielen tam, ale aj vo zvyšku Európy. Len v samotnom Spojenom kráľovstve chýba 100.000 vodičov nákladných vozidiel. Spolkový zväz pre nákladnú dopravu, logistiku a likvidáciu odpadov (BGL) uvádza, že v Nemecku chýba až 80.000 vodičov nákladných vozidiel a toto číslo rastie. V Poľsku je o 100.000 profesionálnych vodičov menej, ako treba. A na Slovensku, ako poukazuje Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, je 12.000 voľných pozícií. „V celej Európe sledujeme výrazný pokles prepravných kapacít, to znamená predovšetkým menej ponúk voľných vozidiel. S ohľadom na tento vývoj možno očakávať aj zvýšenie cien za prepravu“, hovorí Gunnar Gburek.

Ak chcete aj vy byť spoľahlivo informovaní o vývoji na dopravnom trhu, stiahnite si dopravný barometer TIMOCOM bezplatne do vášho mobilného koncového zariadenia:

Bezplatne na stiahnutie pre iOS

Bezplatne na stiahnutie pre Android

 

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Dopravný barometer TIMOCOM: Rekordný objem prepráv v 2. štvrťroku 2021

Digitálne spravovanie paliet verzus ich fyzická výmena

IT deficity v logistike – Ako sa môžete vyhnúť blokádam

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore