Z logistiky 03.02.2022
5

Toto je top 6 trendov v logistike pre rok 2022

Zaistite si dodávateľský reťazec a využite konkurenčnú výhodu

Pevný disk, na okraji ktorého sa nachádza škatuľa, uprostred čip s lietadlom, nákladné vozidlo, vysokozdvižný vozík, mapa a stop

Odvetvie logistiky má za sebou náročné roky. Rastúca globalizácia a s tým spojené celosvetové toky tovarov viedli k nárastu dopytu po logistických službách. Následkom problémov vo výrobe, meškania dodávok a hromadenia kontajnerov došlo v roku 2021 k ďalšiemu zvyšovaniu tlaku na logistiku.

Aj v roku 2022 stoja pred týmto odvetvím mimoriadne výzvy. Sledovanie trendov môže pomôcť prispôsobiť vlastné podnikanie potrebám trhu a dlhodobo tak zaistiť dodávateľský reťazec a získať konkurenčné výhody. V nasledujúcom príspevku sa dozviete viac o najdôležitejších trendoch a inováciách v odvetví logistiky pre rok 2022.

 

Často je ťažké všetky trendy zohľadniť vo vlastných prepravných procesoch. TIMOCOM Marketplace so svojou komplexnou a flexibilnou ponukou vám s tým môže účinne pomôcť. Presvedčte sa sami.

Vyskúšajte TIMOCOM Marketplace teraz

 

1. Logistika sa stáva ekologickou

Udržateľnosť je trend, ktorý bol silne prítomný vo všetkých oblastiach života už v roku 2021. Táto prítomnosť sa bude v roku 2022 ďalej prehlbovať. Kto naskočí do vlaku udržateľnosti, získa v roku 2022 v rámci logistickej branže skutočnú konkurenčnú výhodu.

Tento trend na jednej strane tlačia spotrebitelia, ktorých prianie udržateľného dodávateľského reťazca je stále silnejšie. Na druhej strane sa vďaka vstúpeniu zákona o dodávateľských reťazcoch do platnosti, ktorý postihuje firmy za porušovanie ľudských práv zo strany ich dodávateľov, stáva udržateľný dodávateľský reťazec takmer nevyhnutnosťou.

Pred logistikou tak stojí hneď niekoľko úloh. Pozornosť sa bude musieť sústrediť na udržateľnosť obalov, prepravných prostriedkov a prepravných ciest. Navyše procesy musia byť transparentné, aby bolo možné bez problémov a bezchybne preukázať pôvod každého komponentu.

Možné prístupy, ako dosiahnuť, aby prepravné procesy vo firme boli udržateľnejšie, prináša nasledujúci príspevok na blogu.

2. Transparentnosť vďaka inovácii

Máloktorý trend bude v roku 2022 taký významný, ako je transparentnosť v rámci dodávateľského reťazca.

Transparentný dodávateľský reťazec ponúka možnosť zistiť a odstrániť riziká v rámci dodávateľskej siete a získať tak konkurenčnú výhodu. Túto transparentnosť možno dosiahnuť vďaka digitalizácii a inovatívnym technológiám. Podniky by sa preto v budúcom roku mali podrobnejšie pozrieť na svoje logistické procesy. Vďaka tomu dokážu identifikovať potenciál optimalizácie a následne ho využiť.

Okrem zachovania dodávateľského reťazca si tak možno zaistiť aj dlhodobú obchodnú perspektívu.

3. Revolúcia vďaka robotizácii a autonómnemu riadeniu?

Okrem digitalizácie bude v roku 2022 zohrávať veľkú úlohu v logistike aj automatizácia. Trendy, ako je robotizácia a autonómne riadenie, môžu pomôcť v ďalšom zefektívňovaní logistických procesov a znižovaniu nákladov.

Najmodernejší roboti už dnes pracujú v skladoch tak presne, že ich možno bez problémov a bez rizika nasadiť pri ich ľudských kolegoch. V budúcnosti budú mať rozhodujúci význam aj pri nakládke a vykládke nákladných vozidiel.

Rok 2022 bude určovať aj trend autonómneho riadenia. Veľké logistické firmy, ako je DHL a UPS, investovali do výskumu už v uplynulých rokoch. Niet div, autonómne vozidlá prinášajú mnohé výhody. Automatizácia dodávok znamená nielen úsporu nákladov a zvýšenie efektivity, ale zároveň umožňuje dosiahnuť nezávislosť prepravy od ľudí. Faktory, ako je nedostatok vodičov, časy odpočinku alebo zlé počasie, potom už nebudú znamenať žiadnu výzvu.

V roku 2022 sa však pozornosť bude ďalej venovať rozvoju technológií.

4. Špecialisti ešte žiadanejší ako kedysi

Napriek robotizácii a autonómnym vozidlám zostane človek pre logistiku nepostrádateľný aj v roku 2022. Požiadavky na ľudí však vzrastú a bude čoraz dôležitejšie byť dobre informovaný o najnovších technológiách.

Najžiadanejší sú špecialisti v oblasti automatizácie procesov, Big Data, IoT a umelej inteligencie. S ohľadom na vysoký dopyt a pretrvávajúci nedostatok odborných pracovníkov však bude ťažko nájsť dobrých kandidátov.

Podniky sa preto musia zamyslieť, ako získať potenciálnych záujemcov. Trend smeruje k vytváraniu ponúk, ako je spravodlivá štruktúra miezd, flexibilná pracovná doba a moderné pracovné prostredie.

5. Posledná míľa: mestské minisklady namiesto obrovských logistických centier

On-line obchod zažíva rozkvet a s ním aj známa „posledná míľa“. Zatiaľ čo zákazníci sa radujú z trendov, ako je dodávka v ten istý deň alebo bezplatné doručenie a vrátenie, v logistike je to presne naopak. Rastúci objem prepravy, posilňujúca urbanizácia a vysoké náklady znamenajú pre toto odvetvie každý deň obrovské výzvy.

Odpoveďou na tento problém by mohli byť takzvané „micro warehouses“. Sú to malé skladové priestory, ktoré približujú tovar zákazníkovi najmä v husto obývaných oblastiach. Pomáhajú zrýchliť a zefektívniť poslednú míľu a vyhovieť rastúcemu dopytu po dodávkach vo veľmi krátkom čase. Hodia sa hlavne pre konzumný tovar, na skladovanie ktorého nie sú potrebné žiadne špecifické kritériá, napríklad dodržanie chladiaceho reťazca. Start-upy ako Flink a Gorillas však už dokazujú opak: že v mikroskladoch možno skladovať aj potraviny.

6. No risk, no fun? Nie v logistike

Koronavírusová pandémia ukázala, ako ľahko môžu zmenené rámcové podmienky otriasť citlivým konštruktom globálnych dodávateľských reťazcov. Aj v budúcnosti treba rátať s tým, že dodávateľský reťazec budú ohrozovať aj iné faktory.

Starostlivo prepracovaný Supply Chain Risk Management pomáha vybudovať dodávateľské reťazce tak, aby boli odolné voči krízam, a zaistiť tak schopnosť dodávať a udržať si dobrú pozíciu na trhu. Podniky by preto mali identifikovať možné riziká, do dodávateľského reťazca implementovať manažment rizík a určiť opatrenia pre prípad núdze, ak tak už neurobili.

Záver

Rok 2022 bude rokom inovácií. Nové technológie, zameranie sa na udržateľnosť a urbanizácia prepravných procesov budú trendy, ktoré budú trvale určovať podobu logistiky.

V súvislosti s technológiami, ako Big Data, IoT a umelá inteligencia, vzrastie potreba špecialistov. V dôsledku nedostatku odborníkov musia firmy dokazovať, že sú atraktívnym zamestnávateľom. Počas roka sa bude ukazovať, akú úlohu v tom môže v budúcnosti mať robotizácia a autonómne riadenie.

V roku 2022 bude zohrávať významnú úlohu aj téma bezpečnosti. Kľúčom k úspechu pritom bude transparentnosť a prepracovaný Supply Chain Risk Management. Pre dosiahnutie transparentnosti môže byť výhodou používať inovatívne technológie. S ich pomocou možno identifikovať potenciál optimalizácie a v konečnom dôsledku tak zaistiť existenciu dodávateľského reťazca.

TIMOCOM Marketplace presne z toho vychádza a dopravné procesy pomôže zrýchliť a zefektívniť. Zachováte si kontrolu nad stavom zásielky, objednávky prepráv môžete zadať a spracovať za pár minút. Partnerstvo s firmou JITpay navyše umožňuje spoľahlivé a bezpečné platenie.

 

Buďte krok pred prichádzajúcimi trendmi a začnite už dnes s nezáväzným testovaním.

Vyskúšajte TIMOCOM Marketplace teraz

 

Mohlo by Vás zaujímať:

3 tipy na zabezpečenie prepravných kapacít – staňte sa prednostným zadávateľom

Inteligentná spolupráca v logistike: Ako úspešne zapojiť zákazníkov do digitálneho vývoja produktu

Nový rok, nové šťastie: 7 tipov pre úspešný vstup do nového obchodného roka

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore