Z dopravy 10.10.2023
4

Sedem tipov, ako zvýšiť bezpečnosť v dopravnej firme

Pani v červenej veste s palcom hore stojí na parkovisku pred kamiónmi.

Faktor bezpečnosti má v dopravnej firme v cestnej doprave dôležitú úlohu – a je rozhodujúci aj pre jej úspech. Možností, ako zvýšiť bezpečnosť dopravných procesov, je mnoho - či už pomocou GPS systémov, optimalizovaného plánovania trás alebo správneho poistenia. V tomto článku na blogu vám predstavíme sedem rád, ktoré by vám práve s týmto mohli pomôcť.

Faktor bezpečnosti má v dopravnej firme v cestnej doprave dôležitú úlohu – a je rozhodujúci aj pre jej úspech. Možností, ako zvýšiť bezpečnosť dopravných procesov, je mnoho - či už pomocou GPS systémov, optimalizovaného plánovania trás alebo správneho poistenia. V tomto článku na blogu vám predstavíme sedem rád, ktoré by vám práve s týmto mohli pomôcť.

 

Hľadáte ďalšie rady a tipy pre dopravné firmy?

1. Používajte GPS systém

GPS patrí už vo väčšine dopravných firiem do základnej výbavy. Napriek tomu tento tip nie je v žiadnom prípade zbytočný, pretože GPS systém ponúka oveľa viac možností, ako zvýšiť bezpečnosť dopravných procesov, než si možno myslíte.

S týmto systémom si pochopiteľne predovšetkým udržíte prehľad o polohe vašich vozidiel a môžete lepšie reagovať na dopravné zápchy, nehody alebo prekážky spôsobené poveternostnými podmienkami. GPS systémy však možno používať aj na kontrolu dodržiavania rýchlosti a ďalších bezpečnostných pokynov.

Komplexné riešenia, ako je TIMOCOM live sledovanie vozidiel , vám nielenže podľa vášho rozhodnutia umožnia zdieľať telematické údaje s vašimi zadávateľmi, ale zároveň s nimi získate aj trvalý prehľad o všetkých svojich dopravných procesoch.

2. Optimalizujte si plánovanie trás

Optimalizované plánovanie trás prináša hneď niekoľko výhod. Po prvé, vám, respektíve vašim vodičom ušetrí veľa stresu tým, že sa môžu vyhnúť stavbám a prekážkam spôsobeným počasím. Po druhé, vám znížia výdavky a vaše prepravné procesy budú ekologickejšie, pretože nepredvídateľné meškania stoja peniaze a škodia životnému prostrediu.

Navyše vďaka optimalizovanému plánovaniu trás, napríklad pomocou aplikácie plánovania trás a nákladov od TIMOCOM, budú vaši zákazníci spokojnejší. Lebo budete môcť presnejšie a spoľahlivejšie predpovedať čas príjazdu a vyhnete sa tak problémom pri komunikácii.

3. Optimalizujte vaše komunikačné cesty

Niektoré z uvedených tipov to už naznačujú: Transparentnosť a dobre fungujúca komunikácia môžu veľkou mierou prispieť k bezpečnosti procesov v doprave. Chybám, ktoré vznikajú z nedostatku informácií alebo zo zlej komunikácie, sa totiž možno vyhnúť.

4. Pracujte s kontrolnými zoznamami

Práve v logistike musí ísť všetko veľmi rýchlo. V tom prípade neuškodí, ak sa porozhliadnete po nástrojoch, pomocou ktorých si udržíte prehľad. Hlavne v prípade údržby a kontrol sú kontrolné zoznamy pomocníkom, aby ste na niečo nezabudli.

 

Aj tu TIMOCOM môže pomôcť, napríklad s kontrolným zoznamom pre bezpečnú jazdu nákladným autom v zime.

5. Nájdete tu vhodné poistenia

Prioritu majú opatrenia na predchádzanie úrazom a nehodám. Mali by ste však byť pripravení aj na to, keď sa niečo stane. Ako budete postupovať, keď niektorý z vašich vodičov bude mať nehodu alebo niektoré z vašich vozidiel sa ťažko poškodí? V takýchto prípadoch vás poistenie podrží, lebo vás zbaví finančného bremena.

 

Poistenie pre prípad pracovnej neschopnosti a poistenie právnej ochrany ‒ v našom článku na blogu „Aké poistenia potrebujem ako dopravná firma?“ sme pre vás zostavili a vysvetlili všetky dôležité poistenia.

6. Optimalizujte si procesy

Ďalším faktorom, ktorý môže mať podpornú úlohu pri zaistení bezpečnosti  dopravnej firmy, je flexibilita. Ak zostanete aktívni a dokážete sa prispôsobiť prekážkam a problematickým situáciám, máte väčšiu šancu tieto situácie zvládnuť. K väčšej flexibilite najviac prispieva optimalizácia pôvodných procesov. V tomto článku sme pre vás zhrnuli, ako na to: „Ako optimalizovať procesy v logistike“

7. Stavte na kombináciu rôznych opatrení

Čím viac, tým lepšie! Pochopiteľne nič neprinesie, ak naraz prijmete toľko opatrení, že o nich stratíte prehľad. Dokonca možno dosiahnete opak a sami sa vystavíte bezpečnostným rizikám. Ak si však postupne vytvoríte sieť z rôznych bezpečnostných opatrení, nemôže sa (takmer) nič pokaziť.

 

Bezpečnosť na prvom mieste!

Povedomie o význame bezpečnosti  dopravných procesov s ohľadom na úspech firmy má veľký význam. S vyššie uvedenými tipmi môžete urobiť veľký krok smerom dopredu a dopravnú firmu pozdvihnúť na vyššiu úroveň. A TIMOCOM vám pritom môže pomôcť!

Bezpečnosť v sieti TIMOCOM zaisťuje softvér

TIMOCOM Pomoc pri štarte: Z čoho pozostávajú výdavky na dopravu?

TIMOCOM Pomoc pri rozjazde: Ako dopravca bezpečne a úspešne prejsť zimnou sezónou

Staňte sa znalcom v odbore!

Nechajte si pravidelne posielať relevantné články, dôležité odborné príspevky a exkluzívne správy pre používateľov!


Prihlásenie na odoberanie noviniek

Hore